Annelies studeerde eind 2008 af in Staats- en Bestuursrecht. Zij werkte bijna 12 jaar als jurist bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, en maakte de overstap naar de NEa om nieuwe werkervaring op te doen en een bijdrage te kunnen leveren aan de bescherming van het klimaat.

Annelies Binnema | Jurist bij domein Emissiehandel

Waarom ben je bij de NEa gaan werken?

In 2008 studeerde ik af in Staats- en Bestuursrecht en ben ik bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State gaan werken. Ik heb daar altijd met heel veel plezier gewerkt, maar eind 2019 was ik toch toe aan iets anders. Ik had toen net het boek “Hoe gaan we dit uitleggen?” van Jelmer Mommers gelezen. Het boek beschrijft het probleem van klimaatverandering en heeft me doen inzien hoe groot en urgent het probleem eigenlijk is. Ik ging toen ook nadenken wat ik zelf kan doen tegen klimaatverandering.

Precies op dat moment zag ik een vacature van de NEa voor een jurist bij het domein Emissiehandel, die goed aansloot bij mijn kennis en ervaring. Ik wist niet goed wat emissiehandel precies inhield, en verdiepte me verder hierin. Ik kwam erachter dat je bij de NEa direct impact kunt maken en een belangrijke bijdrage kan leveren aan de bescherming van het klimaat. Daarop besloot ik op de vacature voor jurist te solliciteren. In de gesprekken die volgden maakte ik kennis met een bevlogen organisatie, waar ik graag wilde werken. In maart 2020 mocht ik bij de NEa beginnen. Dat was net voordat de coronacrisis begon, dus heb ik de eerste tijd veel vanuit huis moeten werken. Dat is nu echt anders, meestal ben ik twee dagen per week op kantoor te vinden.

Wat doe je precies?

Ik werk samen met inspecteurs in het team Toezicht en Handhaving in het domein Emissiehandel. Met dit deskundige team zetten we ons ervoor in dat de wet- en regelgeving van het emissiehandelssysteem zo goed mogelijk wordt nageleefd. Als jurist ben ik een vraagbaak voor de inspecteurs en stel ik handhavingsbesluiten op. Daarnaast werk ik aan de opzet van een nieuw handhavingsbeleid en een nieuwe boetesystematiek. Met het handhavingsbeleid bepalen we welke sanctie we inzetten als er een overtreding van de wet- en regelgeving is geconstateerd. Met de boetesystematiek bepalen we de hoogte van de boetes die we (zo nodig) aan bedrijven opleggen. De opzet van een nieuw handhavingsbeleid en een nieuwe boetesystematiek is een hele boeiende klus. Wat het werk vooral interessant maakt is dat je aan de ene kant zoveel mogelijk uniform wil handelen, maar ook maatwerk wil toepassen. De grootste uitdaging; Hoe kom je tot een balans waarmee je in elke casus tot een evenredige sanctie komt?

Naast mijn werkzaamheden voor het team Toezicht en Handhaving, zit ik ook in een werkgroep die de invoering van het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) in Nederland voorbereidt. CBAM is een klimaatinstrument dat onderdeel is van het Fit for 55-pakket van de Europese Commissie. Dit instrument gaat ervoor zorgen dat bij de import van producten van buiten Europa een prijs wordt betaald voor de CO2-uitstoot die bij het maken van deze producten is vrijgekomen. CBAM zal daarmee een belangrijke impact hebben op burgers en bedrijven. Het is bijzonder om vanaf het begin aan de invoering van dit klimaatinstrument mee te kunnen werken.

"CBAM is een klimaatinstrument dat onderdeel is van het Fit for 55-pakket van de Europese Commissie. Dit instrument zal een belangrijke impact hebben op burgers en bedrijven. Het is bijzonder om vanaf het begin aan de invoering van dit klimaatinstrument mee te kunnen werken."

Wat kun je zeggen over de NEa als organisatie?

Bij de NEa heerst een open sfeer en de collega’s zijn behulpzaam en geïnteresseerd in elkaar en elkaars werk. Als collega’s hebben we met elkaar gemeen dat we erg gemotiveerd zijn om ons in te zetten voor het klimaat. We zorgen er samen voor dat het emissiehandelssysteem goed werkt en dat geeft een teamgevoel. De NEa is een kleine organisatie met weinig bestuurslagen, je kunt je werk snel in de praktijk brengen. Daar gaat ook veel vertrouwen van uit. Jij wordt als specialist gezien en daarom wordt veel waarde aan jouw oordeel gehecht.

Wat maakt je functie zo interessant?

Als je in mijn agenda kijkt, zie je dat geen werkdag er hetzelfde uitziet. Zo werk ik het ene moment aan een concreet handhavingsdossier en het andere moment aan ons algemene handhavingsbeleid. Tussendoor krijg ik vaak juridische vragen van collega’s, die bezig zijn met een technisch aspect van het emissiehandelssysteem. Het is mooi om onze expertises dan samen te zien komen. De afwisseling in mijn werkzaamheden biedt mij veel uitdaging. En met de invoering van de CBAM denk ik dat daar nog een extra uitdaging bij komt!  

"Er komen spannende tijden aan voor de NEa. Als er een organisatie is die uitdagingen aankan, dan is het de NEa wel!"

Wat wil je meegeven aan mogelijke nieuwe medewerkers?

Er komen spannende tijden aan voor de NEa. De prijzen van rechten voor de uitstoot van CO2 stijgen en de invloed van het emissiehandelssysteem wordt steeds groter. Met de nieuwe taken uit het Europese Fit for 55-pakket krijgt de NEa er ook flink wat uitdagingen bij.

Met het oog op de toekomst en de groei van de NEa kunnen we altijd nieuwe gemotiveerde collega’s inzetten voor het klimaat. Lijkt het je een interessant om voor de NEa te komen werken als jurist? Vraag gerust een oriënterend gesprek aan, wij gaan graag met jou in gesprek over ons mooie vakgebied!