Tessel wist na haar eindexamen niet wat ze wilde studeren. In plaats van de gedachte: "ik vind niks écht interessant", had ze zich voorgenomen om het als kracht te zien, en werd het: “ik vind alles best interessant". Gelukkig is daar een studie voor: Technische Bedrijfskunde.

Tessel van Manen | Adviseur bij domein Emissiehandel

Waarom ben je bij de NEa gaan werken?

Na mijn studie ben ik gaan werken bij een softwarebedrijf dat een softwarepakket leverde waar organisaties hun productieprocessen mee konden optimaliseren. Daarna maakte ik de stap naar een multinational, waar heel veel reuring was. Ik werkte met strakke deadlines en had veel verantwoordelijkheid. Na een paar jaar besloot ik dat ik meer met lange termijn werkdoelen bezig wilde zijn, en meer inhoud én uitdaging zocht in mijn werk.

Mijn moeder heeft vroeger lang bij de overheid gewerkt. Ik vertelde haar dat ik op zoek was naar een baan bij de overheid. “Niet doen, zo’n beleidsclub dat is niks voor jou. Dat gaat je alleen maar frustreren”. Toch zette ik mijn zoektocht door op de website van Werken voor Nederland. Door wat zoekfilters heen, kwam ik uiteindelijk bij de Nederlandse Emissieautoriteit terecht. Ik had nog nooit over de NEa gehoord, maar het onderwerp “klimaat” leek me erg interessant en je was bezig met écht inhoudelijk werk. Wat volgde was een leuk gesprek, daarna kon ik beginnen als adviseur emissiehandel.

“Bij de NEa is er veel vertrouwen in jou als medewerker. Toen ik net begonnen was, werd aan me gevraagd of het me leuk leek om een project te trekken. Toen ik “ja” zei, kreeg ik het volle vertrouwen om het op mijn manier aan te pakken. Dat had ik nog niet eerder in mijn carrière meegemaakt.”

Wat doe je precies als adviseur bij Emissiehandel?

In Nederland vallen ruim 300 grote industriële bedrijven en energieproducenten onder het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS). Die hebben allemaal een vergunning nodig en moeten allemaal bijhouden hoeveel CO2 ze uitstoten. Als er iets verandert bij een bedrijf moet dat gemeld worden bij de NEa en worden ze gecontroleerd. Daarnaast komen er veel vragen binnen van bedrijven en kijk je samen met de inspecteurs naar zaken die fout gaan. Het klimaatbeleid is zowel in Nederland als Europa volop in ontwikkeling, dus komen er ook veel nieuwe taken op de NEa af. Als er nieuwe regels komen dan moeten er voorbereidingen getroffen worden. Het werkveld is daardoor erg dynamisch, je kunt veel verschillende dingen doen.

Je krijgt veel vertrouwen en verantwoordelijkheid bij de NEa, ook zijn er genoeg mogelijkheden om specifieke taken op te pakken die je interessant vindt. Persoonlijk vind ik de veelzijdige en complexe procesvraagstukken erg interessant. Veel grote ETS-bedrijven, zoals TATA Steel en Shell, hebben enorme fabrieken met complexe processen. Veranderingen in die processen zijn van invloed op het werk wat wij doen. Nu proberen we daarin stap voor stap te automatiseren zodat het werkbaar blijft. Je moet snappen wat uniek is aan elke situatie, maar ook proberen de ingewikkelde situaties voor bedrijven te versimpelen en overzichtelijk te maken.

Hoe is de sfeer op de afdeling en binnen jouw team?

We hebben veel collega’s met verschillende (werk) achtergronden. Je kunt hier jezelf zijn. We voelen ons comfortabel en er wordt open gecommuniceerd. We werken binnen Emissiehandel uiteindelijk met verschillende teams allemaal aan hetzelfde gezamenlijke doel. Iedereen wordt hierin aangemoedigd om samen te werken om uiteindelijk het beste werk te leveren. Je hebt collega’s die heel technisch zijn, zij vinden het leuk om installaties te doorgronden. Andere collega’s kijken hoe je op een efficiënte manier kunt werken. Er is dus veel ruimte voor mensen met verschillende achtergronden en interesses.

Hoe is de bedrijfscultuur?

Ik heb geen vergelijkingsmateriaal met andere werkplekken binnen de overheid, maar ik vind het leuk dat we een uitvoeringsorganisatie zijn. De mentaliteit die heerst is dat we bedrijven helpen op tijd aan hun verplichtingen te voldoen. Onze bedrijfscultuur is dan ook pragmatisch ingesteld. We krijgen dingen met elkaar voor elkaar. We doen dit samen in goede harmonie op een prettige en gezellige manier. De discussies die daarbij plaatsvinden zijn vaak inhoudelijk van aard.

“Vertrouwen gaat samen met verantwoordelijkheid nemen voor je eigen werk. Als je er niet uitkomt, trek je zelf aan de bel.”

Wat zijn de hoogtepunten van jouw werk?

Vanwege de verscherpte klimaatdoelen is er veel complexe regelgeving bijgekomen. Toen ik net begon, was er op het gebied van gratis emissierechten veel nieuwe regelgeving en dat ging gepaard met veel nieuwe verplichtingen voor bedrijven. Het is gelukt om met de bedrijven samen dit nieuwe systeem op te zetten. Daarin blijven we resultaatgericht, maar we doen er ook veel aan om ervoor te zorgen dat het systeem eerlijk en toegankelijk blijft. 

Daarnaast heeft de NEa dit jaar de jaarafsluiting voor de eerste keer in het nieuwe Emissiehandelsportaal gerealiseerd. Dat was bijzonder omdat er veel input en samenwerking vanuit de organisatie en de gebruikers nodig was. Iedereen moest zijn of haar weg zien te vinden in het nieuwe systeem. Ik vind dat we dit op een positieve manier hebben gerealiseerd.

Heb je nog aanvullingen?

De komende jaren komen er veel nieuwe taken bij. Ik heb nog elke dag heel veel zin om er samen voor te zorgen dat deze taken goed uitgevoerd worden. Het werk uitvoerbaar en overzichtelijk houden is ingewikkeld, maar is ook een hele leuke uitdaging.

Lijkt het je interessant om te komen werken bij de NEa als adviseur binnen het domein Emissiehandel? Kom in contact met ons en wellicht mogen we jou binnenkort verwelkomen bij de NEa!

Tessel komt graag naar het werk met haar elektrische fiets in het kader van duurzaamheid.