Anthea heeft aan de TU Delft Molecular Science en Technology gestudeerd. Ze vond de vakgebieden techniek en scheikunde heel interessant. Na deze studie heeft ze om deze reden nog twee masters behaald: Chemical Enginering en Communication Design for Innovation. Anthea werkt sinds 2021 bij de NEa.

Anthea Tiesma | Adviseur bij domein Energie voor Vervoer

Achtergrond

In mijn vrije tijd beoefen ik yoga en verzorg ik mijn planten. Ik hou ervan om mijn planten te stekken in de tuin. Daarnaast ben ik graag creatief bezig, ik brei en maak mijn eigen kledingstukken.

Ik had het gevoel dat ik met alleen de studie Chemical Engineering niet de impact kon maken die ik wil. Om maatschappelijke impact te maken is er vaak meer nodig. Je moet goed kunnen communiceren en verschillende partijen bij elkaar kunnen brengen. Dat heb ik geleerd tijdens mijn opleiding Communication Design for Innovation. Op de website van Werken voor Nederland kwam ik mijn huidige functie tegen. Het ging over biobrandstoffen en het beleid eromheen. Bovendien werd er gevraagd om goede communicatievaardigheden, zodat de complexe wet -en regelgeving uitgelegd kon worden aan bedrijven. Ik twijfelde geen moment en reageerde meteen. Na de (sollicitatie)gesprekken kreeg ik een goed beeld van de functie en er was meteen een klik met het team.

"Na mijn studies zocht ik een baan met inhoudelijke diepgang en wilde ik iets doen met mijn technische achtergrond. Bij de NEa heb ik een baan gevonden waar ik echt maatschappelijke impact kan maken en waar ik ook mijn communicatievaardigheden goed kwijt kan."

Wat doe je precies als Adviseur bij Energie voor Vervoer?

Mijn taken zijn nogal breed, ik hou me bijvoorbeeld bezig met voorlichting geven aan bedrijven over de wet- en regelgeving rondom de inzet van biobrandstoffen. Onlangs is er nieuwe regelgeving gekomen voor leveringen van biobrandstoffen aan de zee- en binnenvaart. De leveringsketens in de zee- en binnenvaart zijn vaak ingewikkelder dan in wegvervoer, hierdoor is de wet- en regelgeving ook erg complex en soms lastig te begrijpen. Om dit voor bedrijven begrijpelijk te maken, heb ik een webpagina gemaakt waarin we de regelgeving uitleggen. Hiervoor hebben we ook illustraties laten maken om meer tot de verbeelding te spreken. Hierbij werkte ik samen met andere adviseurs, de jurist en de communicatie-afdeling.

Een ander onderwerp waar ik veel mee bezig ben is grondstoffen. Onlangs is er vanuit de Europese Commissie een lijst gekomen met grondstoffen die ze willen aanmerken als afval. In onze regelgeving is er extra beloning voor biobrandstoffen gemaakt uit afval. De NEa mag input leveren op de lijst. Dit doen we door advies te geven aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ik probeer dan zo veel mogelijk te weten te komen over de grondstoffen op de lijst; welke het precies zijn, hoe ze ontstaan en waar ze vandaan komen.

"Ik ben al bij veel bedrijven langs geweest om in het echt te zien hoe ze de grondstoffen omzetten in biobrandstoffen. Bedrijven nodigen ons regelmatig uit. Zo komt mijn werk meer tot verbeelding, ik kom echt over de vloer bij de chemische industriële bedrijven."

De NEa neemt  jaarlijks deel aan REFUREC (The Renewable Fuels Regulators Club), afgelopen keer werd dit in Rome georganiseerd. Tijdens REFUREC komen alle lidstaten bij elkaar en worden verschillen in regelgeving besproken en kennis gedeeld. Afgelopen keer stonden onder andere de onderwerpen ‘grondstoffen’ en ‘Uniedatabank’ op het programma. Dat is een database waarin alle transacties van grondstof tot en met biobrandstof worden vastgelegd. Aangezien dat onderwerpen zijn waar ik veel mee bezig ben, mocht ik afgelopen keer samen met twee andere collega’s naar REFUREC. Het was ontzettend leerzaam om met andere lidstaten in gesprek te gaan, maar vooral ook heel leuk!

Naast deze werkzaamheden sluit ik ook aan bij het strategisch communicatieoverleg. Ik vind het leuk om daarmee bezig te zijn, omdat het meer over de NEa zelf gaat. Ik heb ook met mijn collega’s JongNEa opgezet. We hebben daar officieel budget voor aangevraagd én gekregen. Het leek ons leuk om meer te doen met de jonge professionals binnen ons organisatie. Er is binnen de NEa veel ruimte voor eigen initiatief naast je functie. Sinds kort ben ik bedrijfshulpverlener en lid van de Ondernemingsraad.

Welke hoogtepunten binnen jouw werk kun je benoemen?

Ik vind de bezoeken, zoals naar REFUREC (Renewable Fuels Regulators Club) in Rome, wel één van de leukste dingen om te doen.

Hoe is de sfeer op de afdeling en binnen jouw team?

Het team van adviseurs bij het domein Energie voor Vervoer is heel open. De lijnen zijn kort: als je een collega nodig hebt, loop je zo even bij elkaar binnen. We hebben allemaal een inhoudelijke specialisatie, zo weet je bij wie je moet zijn voor vragen. Als je ergens niet uitkomt haal je makkelijk een andere collega erbij. Los van dat iedereen een specialisatie heeft, is dat teamgevoel ook groot. Je staat er nooit echt alleen voor. Sinds ik wat langer bij de NEa werk, merk ik dat ik steeds meer groei in mijn rol. Je leert in een korte tijd heel veel, ook wordt er vooral gebouwd op je expertise. Het is prettig dat je kan meepraten en dat je je mening mag vormen over interessante onderwerpen.

Hoe is de bedrijfscultuur?

Werken bij de NEa is gezellig, je werkt bij een platte organisatie waar de lijnen kort zijn. Je schakelt direct met de coördinatoren en het domeinhoofd. Het is niet zo dat je je in formele bochten moet wringen. Er is een enorme betrokkenheid naar elkaars werk. Er is wel een groot verantwoordelijkheidsgevoel binnen het team. Ik zie niemand de kantjes ervan af lopen. We vinden ons werk heel belangrijk. De collega’s zetten zich goed in voor alles waar we mee bezig zijn. Er wordt hard gewerkt, maar er is ook tijd voor ontspanning.

Wat wil je nog meer bereiken binnen de NEa ?

Ik ben net begonnen met JongNEa, hét NEa netwerk van medewerkers t/m 35 jaar oud. We organiseren regelmatig interessante en leuke activiteiten, zoals een bezoek aan de Tweede Kamer of een beachvolleybal toernooi. Sinds kort ben ik ook lid van de Ondernemingsraad. Ik rol overal net in en wil graag betrokken zijn bij de organisatie. Er zijn ondertussen vrij veel onderwerpen waar ik me mee bezig hou. Ik zou nog wel meer inhoudelijke kennis willen opdoen en mij verder verdiepen.

Heb je nog aanvullingen?

Zeker! Binnen ons team is er veel ruimte voor je eigen interessegebied. Er wordt gekeken naar je kwaliteiten, wat je interesses zijn en op welke onderwerpen je echt iets kan bijdragen. We hebben onlangs met het team een sessie over samenwerking gehad, waarin we ook de werkverdeling hebben besproken. Uit een korte enquête bleek dat alle collega’s tevreden zijn met de inhoudelijke onderwerpen in hun pakket en deze interessant vinden. Dat vond ik wel bijzonder! Het is ontzettend fijn dat er veel vrijheid is om je voorkeuren naar specifieke onderwerpen uit te spreken.

Kom werken bij de NEa en sluit je aan bij ons team als je graag vanuit je kwaliteiten en een fijne veilige werkplek iets wil bijdragen aan de maatschappij!