Eline heeft de bacheloropleiding Nederlands Recht gevolgd, opgevolgd met de master Staats- en Bestuursrecht, specialisatie Omgevingsrecht. Na haar studie miste ze het internationaal karakter binnen het vakgebied en besloot ’International Environmental Law’ te gaan studeren in Stockholm. Ze is begin 2023 gestart bij de NEa in het team Monitoring en Toewijzing binnen het domein Emissiehandel.
Waarom (Milieu)recht?
Ik ben rechten gaan studeren omdat ik me altijd interesseerde in maatschappelijke en politieke ontwikkelingen. Meer specifiek ben ik begaan en geïnteresseerd in het milieu, klimaat en de leefomgeving. Zeker in deze tijd waarin de bescherming van het klimaat nog belangrijker wordt speelt wet- en regelgeving een grote rol. Om deze reden werd mijn interesse opgewekt om Internationaal Milieurecht te gaan studeren. Ik koos voor Stockholm University omdat de opleiding hier goed stond aangeschreven en er nog niet echt een vergelijkbare master bestond in Nederland. Ik volgde de opleiding met een kleine club studenten van over de hele wereld ende hoofddocent had een grote naam binnen het milieurecht. Na mijn studie wist ik zeker: ik wilde verder in het milieurecht.
Waarom ben je bij de NEa gaan werken?
Na mijn studie ben ik eerst een aantal maanden gaan reizen door Zuidoost-Azië. Tijdens mijn reis bezocht ik de website van de overheid; Werken voor Nederland, eerst puur om mij enkel te oriënteren op de mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Mijn oog viel meteen op de vacature Junior Jurist bij de NEa. De vacature sloot zo goed aan op mijn studie en interesse. Had je eerder over de NEa gehoord? Nee, maar tijdens mijn studie was de wetgeving wel uitgelegd over het toezichthouden op de CO2 uitstoot binnen Europa. Alle belangrijke thema’s rondom het emissiehandelsysteem, de CO2 heffing en FIT for 55 lieten bij mij meteen een belletje rinkelen, toen ik de vacaturetekst las. Ik solliciteerde en terwijl ik op de boot in de Filipijnen zat kwam er een uitnodiging binnen. Het gesprek kon ik echter niet fysiek bijwonen. Er werd besloten om dit op afstand te doen. Dit was zo bijzonder, het was fijn dat de NEa dit aanbood.
Wat doe je precies als Junior Jurist?
Team Monitoring en Toewijzing bestaat momenteel uit ongeveer 15 adviseurs en een senior jurist en een junior jurist. Als jurist richt ik me op de Europese en nationale wet- en regelgeving, met name rondom het EU ETS, en geef ik advies aan de adviseurs binnen het team Monitoring en Toewijzing wanneer ze tegen juridische knelpunten aanlopen. Ik beoordeel besluiten die eruit gaan op juridische juistheid. Eventuele bezwaren en beroepen vallen ook onder mijn verantwoordelijkheid. Ook ben ik een van de juridische aanspreekpunten binnen het thema luchtvaart. Verder mag ik beleidsadvies geven met het oog op nieuwe wetgeving, zoals het FIT for 55. Daar mag ik allemaal over gaan meedenken. Je begrijpt dat dit mijn baan ontzettend interessant maakt. Ik word nu ook ingezet bij de nieuwe Wet open overheid (Woo). Ik bekijk wat de NEa moet doen onder de nieuwe Woo. Ik heb mijn eigen takenpakket en samen met mijn directe collega jurist hebben we een onderlinge verdeling gemaakt van de werkzaamheden, maar we werken ook nauw samen.
Wat is jouw eerste indruk over de NEa als werkgever?
Ik ben sinds begin 2023 werkzaam voor de NEa. Mijn eerste indruk was heel positief. Het team heeft mij een warm welkom gegeven. Ook collega’s uit andere teams bij de NEa lopen mijn kamer binnen om praatjes te maken. Er hangt een hele fijne informele sfeer met veel interesse naar elkaar toe. Ik kreeg veel ruimte om de tijd te nemen en werd rustig ingewerkt. Je wordt niet meteen in het diepe gegooid. Wat dat betreft zorgt de NEa voor een goede on-boarding van de nieuwe medewerkers. Er hangt een fijne sfeer, de NEa voldoet aan mijn verwachtingen als werkgever. Elke adviseur heeft zijn eigen specialisatie; Vergunningverleningen, -intrekkingen en EHP (Emissiehandelsportaal). Er werd veel aandacht besteed aan mijn inwerkperiode.
Wil je nog wat meegeven aan geïnteresseerden?
Als Jurist bij de NEa kun je je echt hard maken voor een beter klimaat en dus een betere samenleving. Je zit hier dicht bij het vuur en krijgt veel ontwikkelingen mee van het klimaatbeleid. Je hebt indirect invloed op het klimaat en maakt van dichtbij mee hoe de wetgeving hét verschil kan maken aan het terugdringen van de CO2 uitstoot.
Wil je meer weten over het werk als Jurist bij de NEa? Dan nodig ik je graag uit om een kopje koffie te komen drinken bij de NEa.