Benieuwd wat er allemaal bij de NEa is gebeurd in 2022? Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen!

Januari

Informatiebijeenkomst Jaarafsluiting Energie voor Vervoer
Inboekers worden in de gelegenheid gesteld om via web-ex deel te nemen aan individuele kennissessies. Het is een proef om de voorlichting digitaal en inidividueel uit te voeren i.p.v. via een bijeenkomst.

Februari

IPCC rapport komt uit
Het IPCC rapport gaat o.a. over de gevolgen van de opwarming van de aarde. Het krijgt relatief weinig pers-aandacht. De gevolgen van opwarming zijn negatiever dan eerder gedacht. Er is o.a. kritiek op de (subsidiering van de) bijstook biomassa (houtkap).

Deadline Energie voor Vervoer
Er zijn onverwacht veel vragen aan de helpdesk afkomstig van bedrijven die problemen ondervinden met het inboeken. De specifieke verplichtingen die voortkomen uit nieuwe wetgeving zijn niet voor iedereen even duidelijk.

Maart

Oorlog in Oekraïne
In het register bevinden zich ook een aantal aan Rusland verbonden bedrijven. De NEa toetst hun activiteiten aan de handelsbeperkingen die zijn opgelegd. Vooralsnog vallen deze echter niet onder de boycot. 

Deadline Jaarafsluiting Emissiehandel
Om bedrijven voor een laatste maal te herinneren neemt de NEa actief telefonisch contact op. Mede hierdoor zijn alle verslagen tijdig binnen.

April

Livegang CHeR (CO2-heffingsregister)
Het nieuwe CO2-heffingsregister gaat live. Op 5/4 is er taart binnen de Nea.

Daling CO2-uitstoot remt af
Cijfers emissieuitstoot zijn onderwerp van item NOS journaal. Aandacht is er vooral voor de geremde daling van CO2-uitstoot.  Vermoede oorzaak: bij de energie-opwekking vervangt de inzet van kolen het Russich gas.

Juni

Bijeenkomst Binnenvaart
De NEa en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat informeren de doelgroep over voorziene invoering HBE-systhematiek in de binnenvaart. Er wordt weerstand verwacht. De maatregel wordt echter (zeker) nog een jaar verschoven.

Juli

Maaike Breukels bij Podcast Energeia
Maaike Breukels (afdelingshoofd Emissiehandel) is geïnterviewd voor de Energeia Carbon Podcast. Deze Podcast bestaat uit een serie afleveringen die zich allemaal richten op het ETS. Deze aflevering, ‘Een bankrekening voor emissierechten’, richt zich op het werk wat verricht moet worden voor dit systeem: het meten, monitoren, verifiëren en rapporteren van uitstoot. De podcast is hier te beluisteren.

Portret Harry Geritz

Augustus

Overlijden en afscheid Harry Geritz
Hoofd Energie voor Vervoer Harry Geritz komt in de zomervakantie om het leven door een tragisch ongeluk. Veel NEa-collega's zijn aanwezig bij een treurig en indrukwekkend afscheid.

September

Talkshow klimaatbeleid
Begin september was er een uitzending van de online talkshow met als titel: “Kan klimaatbeleid de energiecrisis oplossen? “. Het was een discussie die handelt over de relatie tussen het tekort aan gas en de gevolgen daarvan voor ons klimaat. Mark Bressers (directeur-bestuurder NEa) nam deel aan deze webinar als één van de deskundigen.

Voorlichtingsbijeenkomst EZK, RVO & NEa
Eind september is er door EZK, in samenwerking met de NEa en het RVO, een voorlichtingsbijeenkomst geweest over de nieuwe regelgeving omtrent biomassa in het ETS systeem.

 

Voorpagina eindrapportage jaarlijkse evaluatie van de NEa, met de tekst: Evaluatie Nederlandse Emissieautoriteit, eindrapportage, Kwink groep

Oktober

Start ZBO-evaluatie en doorlichting van het agentschap
Een onafhankelijk bureau licht de NEa door op de aspecten van de bedrijfsvoering. Door tussentijdse evaluaties wordt al snel duidelijk wat de verbeterpunten en risico's zijn. Het eindrapport wordt in 2023 verwacht.

Livegang Meldpunt
20 oktober is het meldpunt voor signaleren van misstanden en overtredingen livegegaan. Bij dit meldpunt kan lk bedrijf in de keten, elke certificeerder & verificateur, elke schemabeheerder van een duurzaamheidssysteem en elke overige belanghebbende overtreding van regels signaleren.

November

Klimaatweek
Van 31 oktober t/m 6 november vond de klimaatweek plaats. Een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ook de NEa heeft hier aandacht aan besteed. Intern door o.a. door het verzamelen en verspreiden van duurzaamheidstips en extern door het presenteren van de laatste CO2-efficiency cijfers op de Dag van het Klimaatakkoord.

NEa Netwerkdag
De NEa ontvangt 175 relaties. Na het inhoudelijke middagprogramma waar onder andere door Heleen de Coninck een presentatie wordt gegeven over de inhoud en het totstandkomen van het IPCC Special Report 1,5ºC, is er gelegenheid om de banden ook op een informele manier aan te halen.

Twee inspecteurs op locatie

December

Emissiehandelsportaal (EHP) live
In december krijgt de laatste groep contactpersonen toegang tot het Emissiehandelsportaal. Hiermee wordt dit belangrijke ICT-project geheel volgens planning opgeleverd. De Jaarafsluiting 2022 kan nu geheel via dit portaal verlopen.

Afronding programma vernieuwen toezichtstrategie
Elke taak van de NEa vereist een variatie op de algemene nalevingsstrategie. Met dit programma is die van het toezicht op de emissiehandel verbeterd. Onder andere door het introduceren van zogenaamde "flits-inspecties".