Begin 2023 trad Vivian Koura in dienst als domeinhoofd Energie voor Vervoer. Een naam die we in 2023 trouwens hebben omgedoopt tot Hernieuwbare Energie, omdat dit veel beter de lading dekt van wat dit domein doet. Ze kijkt terug op een succesvol jaar. 2023 stond in het teken van inwerken en het leren over ingewikkelde onderwerpen, voorbereiding van nieuwe taken, toezicht uitbreiden op de gehele leveranciersketen van biobrandstoffen en een nieuw interventiebeleid opstellen en meer. In dit verhaal neemt Vivian u mee naar deze en andere hoogtepunten van het Domein Hernieuwbare Energie in 2023.

Portretfoto Vivian Koura
Vivian Koura - Domeinhoofd Hernieuwbare Energie

Na haar eerste jaar als afdelingshoofd kijkt Vivian terug op een waardevolle ervaring. 2023 was een jaar waarin ik de afdeling goed heb leren kennen en een relatie heb opgebouwd met gemotiveerde, deskundige en vooral hele leuke medewerkers. Ik ben zeer trots dat ik deze mooie afdeling mag leiden. 2023 stond dan ook in het teken van vertrouwd raken met de complexe materie, de markt leren kennen en kennismaken met stakeholders. Dat waren interessante gesprekken met partijen die zeer begaan zijn met hernieuwbare brandstoffen en graag met ons komen praten. Mooi om te zien dat de gesprekken een dubbele functie hebben: brengen en halen. We delen kennis en ontvangen waardevolle informatie. Want in alle ontwikkelingen die op ons afkomen, is het belangrijk om niet uit het oog te verliezen waar wij het allemaal voor doen: resultaten boeken in de vorm van meer inzet van hernieuwbare energie en emissiereductie. Het is belangrijk dat die resultaten betrouwbaar en controleerbaar zijn. Wat wij niet willen, is misbruik en frauduleus gedrag. Daarom heb ik veel gesprekken gevoerd om uit te leggen wat de NEa wel en niet kan doen. Het is inspirerend om te zien hoe betrokken ze zijn en hoe graag ze met ons samenwerken. Ons doel is duidelijk: meer hernieuwbare energie gebruiken en de uitstoot verminderen.

Verkennen

Er was meer te verkennen: het toezicht in de keten. “Vanaf 2022 zijn onze bevoegdheden uitgebreid met toezicht over de gehele leveranciersketen van biobrandstoffen. We hebben diverse partijen in de keten bezocht en belangrijke informatie verzameld om ons toezicht verder vorm te geven. Om ervoor te zorgen dat de resultaten in hernieuwbare energie betrouwbaarder worden, hebben we ook onderzoek gedaan naar hoe we monsters van biobrandstoffen tijdens inspecties kunnen opnemen in ons toezicht. Eind 2023 hebben we ons interventiebeleid gepubliceerd dat een kader schetst voor uniforme toepassing van onze handhavingsinstrumenten. In dit beleid houden we ook rekening met speciale omstandigheden, zodat we altijd een passende en proportionele interventie kunnen uitvoeren als dat nodig is. Om in de toekomst beter gebruik te kunnen maken van data voor ons risico gestuurde toezicht, hebben we een toezichtmodule in ons register gebouwd. Dit helpt ons om een duidelijker beeld te krijgen van de beschikbare gegevens en wat we in de toekomst nog nodig hebben.”

Adviseren en uitvoeren

Het afgelopen jaar heeft de afdeling Hernieuwbare Energie (in 2023 nog bekend als Energie voor Vervoer) deelgenomen aan een recordaantal beleidstrajecten met beleidsdirecties van het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Vivian legt uit: “Onder andere de implementatie van de RED3 in vervoer en ReFuelEU Aviation voor de luchtvaart, de jaarverplichting voor hernieuwbare waterstof in industrie en de verplichting groen gas in de gebouwde omgeving. In deze trajecten zetten we ons in om uitvoerbaarheid en controleerbaarheid goed te borgen. We hebben een belangrijke signalerende functie en daarmee ook beleid geholpen om moeilijke beslissingen te nemen, zoals bij de implementatie van RED3 in vervoer, waarbij we hebben gekeken naar de doelmatigheid en markteffecten van verschillende beleidskeuzes, zoals een verplichting op de raffinaderij en het opnemen van thuisladen in de systematiek. Als markttoezichthouder vinden we het belangrijk dat het beleid voorspelbaar is en aansluit bij de doelen, zodat de markt goed kan blijven functioneren."

Hernieuwbare Energie

Beleidsdirecties weten de NEa goed te vinden voor de vormgeving van nieuwe klimaatinstrumenten. "Halverwege het jaar werden mogelijke nieuwe taken zoals de nationale circulaire plastic-norm en toezichtstaken voor de FuelEU Maritime verordening voor zeevaart via IenW, en het toezicht op het duurzaamheidskader via EZK besproken". Mede daarom dekte de naam ‘Energie voor Vervoer’ de lading niet meer en gaan wij voortaan als afdeling door het leven met de naam: ‘Hernieuwbare Energie’.
 

"Het is positief dat er steeds meer klimaatinstrumenten worden ontwikkeld, maar dit brengt ook veel uitdagingen met zich mee voor onze afdeling in de komende jaren", vervolgt Vivian. "Daarom zijn we in 2023 al aanzienlijk gegroeid en hebben we ons gericht op het uitbreiden van onze kennis. Ondanks al deze nieuwe ontwikkelingen zijn we erin geslaagd om ook onze bestaande taken, zoals het beheer van rekeningen en registers, rapportages, voorlichting, het beantwoorden van helpdeskvragen en inspecties uitstekend te blijven uitvoeren. We kijken vol vertrouwen uit naar 2024.”