Benieuwd wat er allemaal bij de NEa is gebeurd in 2023? Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen.
Januari
Informatiebijeenkomst Jaarafsluiting ETS
De eerste jaarbijeenkomst in het post-corona tijdperk. De hybride bijeenkomst in de Jaarbeurs was een succes en werd zowel fysiek als online goed bezocht. Tijdens de jaarlijkse informatiebijeenkomsten voor zowel Energie voor Vervoer (inmiddels Hernieuwbare Energie) en Emissiehandel vertellen de medewerkers van de NEa alles over de jaarafsluitingen en wat de bedrijven hiervoor moeten doen. Uiteraard wordt er ook gezorgd voor een hapje en een drankje en is er alle ruimte voor het stellen van vragen tijdens de verschillende presentaties.
Februari
Nieuw gezicht voor Energie en Vervoer
Het domein Energie en Vervoer kreeg een nieuw domeinhoofd: Vivian Koura. Als hoofd van deze afdeling houdt ze zich bezig met het vergroten van het aandeel hernieuwbare energie- en het verminderen van de CO2-uitstoot in de Nederlandse vervoerssector.
CO2-prijs doorbreekt grens van 100 euro
Op 21 februari 2023 waren de Europese CO2-rechten voor het eerst meer dan 100 euro per ton waard. Jarenlang lagen de prijzen voor emissierechten op relatief lage niveaus, maar het wordt steeds duurder om CO2 uit te stoten. Als onderdeel van aangescherpt klimaatbeleid is de Europese Unie sinds 2020 begonnen met het reduceren van het aanbod van emissierechten. Dit heeft ertoe geleid dat prijzen voor emissierechten zijn gaan stijgen.
Maart
ETS Maritiem
De NEa start met de voorbereidingen voor de regeling ETS Maritiem. In december 2022 is er een Europees akkoord bereikt over de uitbreiding van het bestaande Europese emissiehandelssysteem (EU ETS) met de sector zeescheepvaart. Hierdoor zullen veel grote schepen onder het ETS gaan vallen. Het doel van de maatregel is identiek aan die van het ETS voor andere sectoren. Deze maand gaan de nieuwe onderdelen van de website voor deze sector LIVE!
Inspecties
De NEa is geassocieerd lid van de inspectieraad. In een interview zet Alida Oppers, Voorzitter van de Inspectieraad, uiteen hoe belangrijk onafhankelijkheid is voor Rijksinspecties. Alida: "Als we die rol echt goed in willen vullen voor Nederland, dan moeten we daarvoor de ruimte kunnen nemen. Daarbij past een grotere onafhankelijkheid van onze respectievelijke departementen en de politiek." In het blad ToeZine en later ook in het NRC gaat ze in op de Wet op de Rijksinspecties die in de maak is: hoe moet onafhankelijkheid er onder die wet gaan uitzien?
Ketenanalyse Biodiesel uitgevoerd
In Nederland gevestigde bedrijven die onderdeel zijn van de biobrandstofketen en gecertificeerd zijn vallen onder het toezicht van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa). Om dit toezicht verder te ontwikkelen liet de NEa de ketenanalyse biodiesel uitvoeren. Deze analyse geeft een beeld van deze biobrandstof keten, risico’s op fouten en fraude en doet aanbevelingen voor het toezicht. Download hier de resultaten.
CO2-efficiëntiecijfers bedrijven openbaar
Naar aanleiding van een Woo-verzoek van NU.nl heeft de NEa de CO2-efficiëntiecijfers van individuele installaties openbaar gemaakt. De CO2-efficiëntie geeft een indicatie van hoeveel ton CO2 een installatie uitstoot per ton geproduceerd product afgezet tegen een Europese maatstaf (benchmark).
April
Positieve resultaten van analyses FAME en HVO
De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) voerde in november 2022 controles uit bij meerdere AGP-vergunninghouders voor de biobrandstoffen FAME (Pure fatty acid methyl ester) en HVO (pure hydrogenated vegetable oil). Doel was nagaan of de opgeslagen brandstoffen ook echt biobrandstoffen zijn. De analyses van de afgenomen monsters werden afgerond. Hieruit bleek dat op alle gecontroleerde FAME- en HVO opslaglocaties biobrandstof is aangetroffen. De C14 analyse van de monsters HVO en FAME laten zien dat bij de gecontroleerde opslaglocaties biobrandstoffen zijn aangetroffen. En daarmee dat deze biobrandstoffen vormen van hernieuwbare energie zijn.
ZBO-evaluatie aangeboden aan Tweede Kamer
In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft adviesbureau KWINK de vijfjaarlijkse evaluatie van de Nederlandse Emissieautoriteit als zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) uitgevoerd. Deze evaluatie werd gecombineerd met de doorlichting van het agentschap. Het eindrapport is door de Minister van Klimaat en Energie aangeboden aan de Tweede Kamer.
Mei
Stand van de NEa
De eerste 'Stand van de NEa' wordt aangeboden aan de Tweede Kamer. De Stand van de NEa is een rapport dat inzicht biedt in de uitvoering van en dienstverlening aan de systemen van emissiehandel en energie voor vervoer en de observaties over de werking in de praktijk van de regelgeving die de NEa uitvoert. Het document is een aanvulling op de jaarlijkse publicaties en heeft als doel knelpunten en risico’s te signaleren en bij te dragen aan het oplossen van deze punten. De Stand van de NEa is via deze link de lezen. In dit jaarverslag leest u tevens een update van deze stand.
Juni
EHP scoort goed!
Gebruikers van het EHP zijn daar tevreden tot zeer tevreden over zo blijkt uit onderzoek. In de toekomst wordt gewerkt aan verbeteringen die gebruikers aangaven. Gebruikers van het vorig jaar geïntroduceerde Emissiehandelsportaal (EHP) zijn er zeer positief over. Gemiddeld gaven contactpersonen het EHP een 7,5 terwijl de auditors het zelfs nog hoger beoordeelden met een 8,1. Een specifiek punt van waardering was het gebruik van eHerkenning bij het inloggen en de overgang van diverse Excel-bestanden naar gestructureerde data.
Juli
Rapportage hernieuwbare Energie voor Vervoer in Nederland 2022 openbaar
Met de jaarlijkse Rapportage hernieuwbare Energie voor Vervoer in Nederland bericht de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) over het totaal aan hernieuwbare energie dat in het voorgaande jaar aan de Nederlandse transportsector is geleverd. Deze rapportage ging over 2022.
Vaststelling HBE-reductiebijdrage
De NEa heeft voor het nalevingsjaar 2024 de HBE-reductiebijdrage vastgesteld op 49 kg CO2-eq per HBE. Bij deze reductiebijdrage is het aantal HBE’s dat ingeleverd moet worden voor de reductieverplichting lager dan voor de jaarverlichting. Hierdoor hoeven bedrijven met een gecombineerde jaar- en reductieverplichting geen extra HBE’s in te leveren.
Val kabinet Rutte IV
Het kabinet Rutte-IV is gevallen. Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie werden het niet eens over een nieuw asielbeleid. Wat gebeurt er nu? Hoewel de kabinetsleden hun ontslag indienen, betekent het niet dat ze klaar zijn: ze gaan 'demissionair' door. Nu afwachten wanneer de verkiezingen gaan plaatsvinden en hoe het nieuwe kabinet eruit zal gaan zien.
Augustus
De NEa controleert opnieuw opslaglocaties FAME
Medio augustus bezoeken inspecteurs van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) verschillende opslaglocaties voor de biobrandstof fatty acid methyl ester (FAME). Als toezichthouder controleert de NEa onder andere of de oorsprong van deze brandstoffen duurzaam en biogeen zijn om vast te stellen dat het hernieuwbare energie is.
September
Samenwerking NEa en directoraat Klimaatverandering Turkije
Deze maand hadden we de eer om het Directoraat Klimaatverandering Turkije te ontvangen. Deze samenwerking vloeit voort uit een project dat sinds 2013 loopt tussen Turkije en Duitsland, gericht op het opzetten van een Monitoring, Rapportage en Verificatie (MRV)-systeem voor broeikasemissies in Turkije. Tijdens het bezoek heeft de NEa haar expertise over het implementeren van het EU ETS in Nederland gedeeld en zijn er ideeen en adviezen uitgewisseld. Drie maanden later krijgen we te horen dat in Turkije CO2 een prijs krijgt vanaf 2024 en zij gaan starten met een emissiehandelssysteem naar Europees voorbeeld.
Oktober
Start overgangsperiode CBAM
In september al attendeerde de Douane meer dan 12.000 importeurs op de ingangsdatum van de overgangsperiode van het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM). CBAM is de koolstofcorrectie aan de Europese buitengrens en kent in de overgangsperiode die start per 1 oktober van alleen een rapportageverplichting voor importeurs van een beperkt aantal 'CBAM-goederen'. Op 21 november organiseerde de NEa in samenwerking met de Douane een Webinar voor importeurs van CBAM-goederen.
Internetconsultatie wijziging Wet Milieubeheer
Het ministerie Infrastructuur en Waterstaat (Ienw) organiseert een internetconsultatie in verband met de wijziging van de Wet milieubeheer. U kunt uw mening geven op de voorgestelde wijzigingen. Deze wetswijziging houdt verband met de hervorming van het systeem voor hernieuwbare energie in vervoer vanwege de implementatie van de herziene Richtlijn hernieuwbare energie (RED III).
November
Verkiezingen 2e kamer
De vervroegde verkiezingen vinden plaats en al snel is duidelijk wie de winnaar is. De PVV heeft de verkiezingen gewonnen. Maar wordt Geert Wilders ook de premier? De VVD en NSC kunnen de PVV getalsmatig aan een meerderheid helpen in de Tweede Kamer, maar formeren is meer dan het optellen van zetels. Met een meer rechtse oppositie, die minder voor het klimaat staan, is het de vraag wat er zal gaan gebeuren. De NEa voert regelingen uit op Europees niveau. Hieraan zal niet veel veranderen, maar wat zullen de gevolgen zijn voor de klimaatdoelstellingen als er een nieuw kabinet gevormd wordt?
Wijziging Regeling energie vervoer gepubliceerd
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de wijziging van de Regeling energie vervoer gepubliceerd. Deze treedt in werking op 1 januari 2024. Het ministerie heeft het voornemen om ook het Besluit energie vervoer voor 2024 aan te passen, voor ophoging van de daarin vastgelegde jaarverplichting.
December
Minister Rob Jetten op werkbezoek bij de NEa
Deze maand hadden we de eer om de Nederlandse Minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten, te verwelkomen op ons kantoor. Een inspirerend bezoek waarbij medewerkers de minister hebben meegenomen in de uitvoering van drie thema's: Hernieuwbare Energie, Emissiehandel en de vele nieuwe uitdagingen die (vooral vanuit het Fit for 55 pakket) op ons afkomen. Het was een waardevolle gelegenheid om de minster inzicht te geven in de complexiteit van de uitdagingen die liggen bij de NEa.
NEa deelt data met Omgevingsdienst NL
De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) en de Omgevingsdienst NL (ODNL) hebben een gegevensleveringsovereenkomst ondertekend om data over ETS-bedrijven te kunnen gebruiken bij inspecties voor de energiebesparingsplicht. Deze data geeft omgevingsdiensten inzicht in het energieverbruik (gas en elektriciteit) en het opwekken van energie in de vorm van (warmte en elektriciteit) door ETS- bedrijven. En het voorkomt ook dat bedrijven dezelfde data meerdere keren moeten aanleveren bij het bevoegde gezag.