De NEa groeit en met de nieuwe projecten en nieuwe taken die de NEa heeft verworven, komen nieuwe medewerkers steeds meer in beeld. Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging waarbij je bijdraagt aan het klimaat en omringt bent door gezellige collega's? Deze collega's gingen je voor en vertellen je waarom zij kozen voor de NEa en wat hun werk inhoudt. Ook vertellen het bestuur en de domeinhoofden waarom zij graag bij de NEa werken. Wat alle nieuwe medewerkers heel duidelijk ervaren: de goede sfeer, korte lijnen en hoeveel voldoening het geeft om te werken aan een maatschappelijk relevante opgave als klimaat en duurzaamheid. Ervaar het zelf en bekijk regelmatig onze vacaturepagina om te kijken of er iets voor jou bij zit! 

Nicky van Hinsberg

Adviseur CO2 en hernieuwbare energie bij het domein Hernieuwbare Energie (HE)

Nicky van Hinsberg DEF

"De NEa groeit hard maar ik merk dat de organisatie veel moeite stopt in de warme sfeer behouden"

Kun je iets meer vertellen over jezelf privé en jouw achtergrond?
“Ik groeide op in Gouda en verhuisde daarna naar Delft om biotechnologie te studeren. Dat is een heel veelzijdig vakgebied en kent veel klimaatgerelateerde toepassingen, wat ik belangrijk vind. Tijdens mijn master kreeg ik een muisarm en moest daardoor stoppen. Zoals het een ware millennial betaamd ben ik toen mezelf maar gaan zoeken in het buitenland. Lekker een maandje gehiked in het Himalayagebergte van Nepal, was prachtig. Snel daarna begon de pandemie en was het lastig om een fysiek baantje te vinden dus schoolde ik me om tot pedagogisch medewerker. Een paar jaar lang werkte ik met heel veel plezier als peuterjuf in de kinderopvang. Het bleek ontzettend leuk om de hele dag fysiek bezig te zijn. Na mijn herstel begon het toch weer te kriebelen en startte ik in Amsterdam de MSc Environment & Resource Management met een specialisatie in de energietransitie. In mijn vrije tijd lees ik veel en zing ik graag jazz. Ik ben aan het leren om kleding te maken op mijn naaimachine en daarnaast waag ik in de weekenden het liefst een dansje in de stad. Ook houd ik van gezelschapsspelletjes.”    

Hoe ben je bij de NEa terechtgekomen?
“Ik ben adviseur CO2 en hernieuwbare energie bij het domein Hernieuwbare Energie (HE). Tijdens mijn master over de energietransitie noemde een gastspreker de NEa in een college over het emissiehandelssysteem. Ik vond alleen al de naam tof klinken. Een organisatie speciaal gericht op nationale emissiereductie! Het leek me ontzettend interessant om te leren hoe zoiets in de praktijk werkt. Na mijn studie solliciteerde ik meteen, maar niet bij het domein Emissiehandel. Het domein HE bleek namelijk nog veel beter bij mijn achtergrond en interesses te passen. De vacature beschreef een combinatie van theoretische kennis en praktijk in het werk, dat trok me aan. Van te voren altijd lastig inschatten, maar nu kan ik zeggen dat dit gelukkig helemaal klopt. Ik was van te voren heel zenuwachtig dat ze mijn jaren in de kinderopvang door mijn muisarm als iets negatiefs zouden zien. Tijdens het eerste sollicitatiegesprek bleek iedereen vooral nieuwsgierig en daarnaast gericht op welke inhoudelijke kennis ik had.”     

Wat houdt jouw functie in, wat doe je precies en wat maakt het bijzonder? 
De HBE-systematiek gaat vanaf 2026 over op CO2-sturing. In theorie stimuleert dat de transportbrandstoffen met de laagste broeikasgasketenemissies. Dit is best een grote verandering en heeft gevolgen voor ons toezicht. Ik verwerf de inhoudelijke kennis die nodig is om deze overgang te maken. Het is echt onbekend terrein voor ons en dat maakt het bijzonder. Daarnaast gaat het gepaard met een heleboel vragen. Hoe komen de emissiefactoren die brandstofleveranciers nu opgeven in het Register Energie voor Vervoer (REV) tot stand? Hoe verhouden die waarden zich tot bestaande literatuur? Waar zitten de risico’s en hoe detecteren we fraude? Ik vind het super interessant om dit soort kwesties uit te zoeken. Zelfs al leidt het in eerste instantie vaak tot nog meer vragen.”   

Hoe ben je bij de NEa ontvangen en hoe is de sfeer?
De ontvangst bij de NEa voelt echt als een warm bad. Collega’s zijn heel geïnteresseerd en bereid om te helpen. De bedrijfscultuur is open en iedereen is welkom, inclusief je eigenaardige trekjes. De NEa groeit hard maar ik merk dat de organisatie veel moeite stopt in de warme sfeer behouden. Het HE team is gemotiveerd en deskundig maar ook gewoon ontzettend gezellig en grappig. Er worden een boel sociale activiteiten georganiseerd en ook de vaste kantoordagen vind ik fijn. Het zorgt voor veel onderling contact waardoor je je sneller onderdeel voelt van het team. Collega’s delen gezamenlijke interesses waar weer nieuwe initiatieven door ontstaan, zoals het maandelijkse filmuitje.”

Wat hoop jij te bereiken bij de NEa?
Mijn belangrijkste doel is nu om een bijdrage te kunnen leveren aan de overgang op CO2-sturing. Als het me lukt om ons daar inhoudelijk goed op voor te bereiden ben ik een tevreden mens. Dat duurt nog bijna twee jaar, maar er is nog veel om uit te zoeken en de tijd vliegt bij de NEa. Daarnaast ben ik vaak onder de indruk van hoe analytisch, politiek sensitief en inhoudelijk sterk mijn ervaren collega’s zijn. Die vaardigheden wil ik zelf ook graag meer ontwikkelen de komende jaren.”      

Waarom vind jij dat iedereen zou moeten willen werken bij de NEa?
“Mierzoet cliché, maar absoluut de mensen. De sfeer is ontzettend gezellig en professioneel tegelijk. Het team is hecht en iedereen heeft oog voor elkaar. Er is ruimte om vragen te stellen, foutjes te maken en daar weer van te leren. Daarnaast krijg je als nieuwe werknemer al veel vrijheid. Ten slotte is het werk inhoudelijk interessant en uitdagend. Veel organisaties hebben moeite met het vasthouden van werknemers omdat het werk na verloop van tijd zijn uitdaging verliest. Volgens mij zal dat hier niet snel gebeuren. Het werk is heel afwisselend en de materie is complex. Ik krijg de indruk dat ook de collega’s die hier al jaren rondlopen nog inhoudelijk uitgedaagd worden.”

Johan Bosselaar

Senior Inspecteur - Domein Emissiehandel

"De combinatie van inspectiewerk op locatie en detailanalyses maakt het werk zeer divers"

Dit is Johan, 31 jaar en senior inspecteur bij de Nederlandse Emissieautoriteit. Hij woont in Zeist en is getrouwd met Lisa. Zijn hobby’s zijn drummen en creatief bezig zijn met foto’s en video’s. Hij kwam bij de NEa werken door zijn natuurkundige achtergrond. 

"Ik heb natuurkunde gestudeerd aan de TU Delft. Ik koos voor deze studie omdat ik altijd gefascineerd ben geweest door natuurkunde. Het is fantastisch om te begrijpen hoe de wereld om ons heen werkt en hoe je dat kunt gebruiken in je dagelijks leven. Tijdens mijn studie heb ik mij gespecialiseerd in vloeistofmechanica."

Steeds bewuster
Na zijn studie ging Johan bij een adviesbureau werken dat voor industriële systemen berekeningen maakt, met name op het gebied van veiligheid. "Dit hield in dat je modelleert wat er binnen de leidingen gebeurt en wat voor effect dat heeft op het materiaal waarvan de leiding gemaakt is. Als je dat niet van tevoren analyseert, kunnen er lekken ontstaan of kan een systeem zelfs ontploffen. Tijdens mijn werk bij dit bedrijf heb ik een affiniteit voor de industrie gekregen. Tegelijkertijd werd ik steeds bewuster van het feit dat we als mensheid op te grote voet leven als het gaat om de uitstoot van CO2. Ik wilde een positieve bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2 uitstoot."

Kleinschalig
Na een tijdje rondgekeken te hebben op het gebied van industriële verduurzaming ontdekte Johan het emissiehandelssysteem. Daarnaast was hij aan het kijken of er, voor iemand met een natuurkundige achtergrond, interessante banen waren bij de overheid. "Op een gegeven moment zag ik een vacature voor inspecteur bij de NEa op het gebied van emissiehandel. Deze functie bracht mijn interesses, ervaring en mijn wil om meer met de verduurzaming van Nederland bezig te zijn bij elkaar." Toen Johan solliciteerde bestond de NEa uit 80 collega’s. "Dit is voor een overheidsinstantie redelijk klein. Ik was die kleinschaligheid al gewend bij mijn vorige functie en dat beviel me enorm. Het feit dat je het grootste gedeelte van je collega’s na een tijdje wel leert kennen was voor mij een mooi aspect van de organisatie. Verder heeft de organisatie niet zo heel veel bestuurslagen, wat het ook een stuk minder hiërarchisch maakt. Daar houd ik wel van." 

Afwisseling
Johan is dus senior inspecteur bij het domein Emissiehandel. Maar wat houdt dat nu precies in? "Mijn kerntaak is ervoor te zorgen dat bedrijven zich aan de wettelijke voorschriften houden op het gebied van emissiehandel. Als inspecteur doe ik dit met name door het uitvoeren van inspecties. Hiervoor ga ik bij bedrijven langs om te beoordelen of ze hun CO2-emissies volgens de wettelijke eisen bepalen en rapporteren. Naast inspecties voer ik ook data-analyses uit op de rapportages van de verschillende bedrijven om de effectiviteit van ons toezicht te verhogen." Deze combinatie van inspectiewerk op locatie en detailanalyses maakt het werk volgens Johan zeer divers. "Daarbuiten kan je bij de NEa veel andere interne taken oppakken. We organiseren veel zelf, waardoor er ook ruimte is om jezelf te ontwikkelen op andere vlakken buiten je kerntaak. Dit zorgt voor nog meer afwisseling in het werk, wat ikzelf erg prettig vind." Johan vindt het daarnaast heel bijzonder en fijn dat er een 'can do'- mentaliteit heerst in de organisatie. "Bij de NEa zijn we niet bang om verantwoordelijkheid te nemen voor taken die vanuit Europa op ons af komen, ook als nog niet helemaal duidelijk is hoeveel inzet het gaat kosten. Hierdoor nemen we soms een sprong in het diepe, waar we veel van leren."

Warm bad 
De eerste weken kunnen best wel even wennen zijn bij een organisatie, maar dat ervaarde Johan bij de NEa totaal niet. "Ik heb de NEa als een heel open en verwelkomende organisatie ervaren. De eerste weken die ik er kwam werken heb ik ervaren als een warm bad. Iedereen is behulpzaam en wil je verder op weg helpen. Er wordt stevig doorgewerkt, maar er is ook ruimte voor een gesprek. Mijn nieuwe collega’s kwamen competent en professioneel over, maar er was ook ruimte voor een lolletje. Al met al voelde ik me erg snel thuis bij de NEa. In de eerste weken dat ik kwam werken was er binnen mijn team veel ruimte om te leren en ben ik goed begeleid om op een gegeven moment met voldoende vertrouwen zelf een leidende rol binnen inspecties op me te nemen." 

Blijven groeien
Op dit moment zijn ze bij de NEa veel aan het leren over het verzamelen en gebruiken van data. "Zodat je effectiever kan werken en beter sturing kan geven. Ik hoop dat ik hieraan kan blijven bijdragen om zo in de toekomst voor ons team een inspectiestrategie op te zetten die objectieve indicatoren en ervaring van de inspecteurs combineert." Johan heeft nog maar een ding te zeggen over werken bij de NEa: "Als je bij de NEa werkt, heb je werk met een maatschappelijke inslag, je werkt voor een groenere toekomst, je kunt technisch inhoudelijk werk doen, maar je ook verbreden. Er is afwisseling in je werkzaamheden en je hebt gezellige en professionele collega’s. Er is dus eigenlijk geen reden om niet bij de NEa te willen werken!"

Het bestuur over werken bij de NEa

Het bestuur werkt sinds 2020 samen en beschouwt de NEa als een geweldige werkplek. Jolande zegt: “Het is fantastisch om iets te kunnen doen wat centraal staat in maatschappelijke uitdagingen. We hebben een geweldig team, bestaande uit zeer enthousiaste en deskundige medewerkers. In het bestuur merk ik een mooie mix van complementaire vaardigheden, waar ook ruimte is voor tegenspraak. Elke keer als ik bij de NEa kom, voel ik dat het bruist. Werken bij de NEa betekent samenwerken met inspirerende mensen aan taken die echt impact hebben: concreet en maatschappelijk relevant.” Johan bevestigt dit: “Het is uitdagend; elke stap die je zet biedt een nieuw perspectief. We werken hier niet in een saaie koekjesfabriek. Elke dag is anders, en ook het medewerkers onderzoek laat zien dat medewerkers hier met plezier werken en hier graag zijn. Dit geldt ook voor ons als bestuur.” Mark voegt toe: “Ik sta middenin de organisatie en ga elke dag met plezier de nieuwe uitdagingen aan. We zijn echt bezig met het verder opbouwen van deze organisatie, en iedereen draagt hieraan bij om dit tot een succes te maken. Veel medewerkers zijn breed inzetbaar, en ik waardeer de gedrevenheid die ik zie. Inhoudelijke kennis is de basis van wat we doen en van onze autoriteit. Het is prachtig om te zien hoe deskundig en professioneel er hier wordt gewerkt. Een organisatie om trots op te zijn!”

Moniek Robbe

Content Specialist afdeling Communicatie bij domein S&O 

 

Moniek

"Ik maakte de stap van een commerciele organisatie naar de overheid, iets dat ik jaren eerder had moeten doen"

Moniek werkte al meer dan 16 jaar in de commerciële uitgeverswereld en maakte begin 2024 de stap naar de NEa, iets dat zij naar eigen zeggen jaren eerder had moeten doen. “Bij de start van mijn carrière had ik al eens twee jaar bij de overheid gewerkt, wat heel wat anders was dan ik gewend was. Na jarenlang in een kleine commerciële organisatie te hebben gewerkt in dezelfde branches en waar ik 24 uur per dag 'aan' stond, zocht ik een nieuwe uitdaging. Ik ging op zoek naar een nieuwe job waar ik het werk kon doen wat ik leuk vond, maar waar ik ook werk en privé beter kon combineren. En als ik dan toch na zoveel jaar iets nieuws zou zoeken, dan graag bij een organisatie met een maatschappelijk doel. Dat vond ik allemaal bij de NEa.”

“Ik werk inmiddels een half jaar als Content Specialist op de afdeling Communicatie binnen het domein Service & Organisatie. Mijn werk is heel divers. Ik ben verantwoordelijk voor de interne communicatie, houd me samen met mijn collega's bezig met de website, de social media, het organiseren van evenementen en webinars en nog veel meer. De afdeling communicatie verzorgt de communicatie voor alle domeinen. Mijn werk is hierdoor enorm divers, en die afwisseling vind ik heel belangrijk.” Moniek volgde in het verleden de opleiding communicatie en volgde tussendoor verschillende opleidingen en cursussen, zoals contentmarketing en communitymanagement. “In de communicatiewereld raak je nu eenmaal nooit uitgeleerd.”

Werk-privé balans
Moniek was jarenlang Hoofd Redactie bij een uitgeverij. “Als hoofdredacteur was ik verantwoordelijk voor meerdere vakbladen, bijbehorende websites en social media kanalen. Omdat het een kleinschalig bedrijf was, deed ik veel zelf. Ik heb een zoon van inmiddels zeven jaar en heb altijd meer dan fulltime gewerkt. Door COVID werkte ik veel thuis en na COVID was ik opnieuw veel onderweg in binnen- en buitenland. Ook het werk hield nooit op. In de avonden en weekenden was ik nog bezig bijvoorbeeld om de social media kanalen te vullen. Dat wilde ik anders. Toen ik de vacature van de NEa voorbij zag komen, heb ik me verdiept in de organisatie en kwam al snel tot de conclusie dat alles wat ik wilde hier bij elkaar kwam. Al tijdens mijn sollicitatie voelde het goed. Er werd geen statisch gesprek gevoerd en er werd goed gekeken naar wat ik wilde en wat de organisatie zocht. Van een commerciële organisatie naar een overheidsorganisatie is een stap naar een heel andere wereld, maar omdat de NEa een zelfstandig bestuursorgaan is en daarnaast nog eens kleinschalig, is het alweer heel anders dan werken bij bijvoorbeeld een Ministerie met duizenden medewerkers en veel managementlagen binnen een organisatie. Mijn contract was al snel een feit.”

Als thuiskomen
Vanaf de eerste werkdag voelde ik me thuis bij de NEa. Collega's vanuit de hele organisatie staan voor je klaar om je te helpen. En je leert al snel de directie, het management en collega’s kennen. Voor mij gold dat de meesten je sowieso goed leren kennen omdat ik verantwoordelijk ben voor de interne communicatie. Hiervoor ben ik bezig om een nieuw intranet op te zetten. Ik vind het leuk om mensen te verbinden, om samen te werken en om te kijken naar nieuwe mogelijkheden om door middel van interne communicatiemiddelen communicatie en samenwerking efficiënter te laten verlopen. Wat meteen opviel bij de NEa zijn de complimenten die je krijgt als je iets gedaan hebt. Dat voelt heel goed. Daarnaast wordt er ook vooral gelet of je niet te veel hooi op je vork neemt. Dat is even anders dan ik jarenlang gewend ben.”

Goede arbeidsvoorwaarden
Naast dat de NEa een geweldige organisatie is om voor te werken, zijn de arbeidsvoorwaarden binnen de overheid echt een pluspunt. Overwerk hoeft in principe niet. Ikzelf werk 36 uur en verdeel dit over 5 dagen, waarvan ik 2 dagen naar kantoor reis, uiteraard op kosten van de rijksoverheid. Het feit dat ik zelf mijn tijd in mocht delen was voor mijn privé situatie ideaal. Ik ben er nu 2 middagen voor mijn zoon en ook de weekenden ben ik gewoon vrij. Op vrijdagavond ga ik na een heerlijke vrije vrijdagmiddag softballen, iets dat ik heel graag doe en in de weekenden ga ik lekker op bezoek bij familie en vrienden zonder dat ik ‘werkgerelateerde zaken’ aan mijn hoofd heb of moet werken. Deze nieuwe werk-privé balans heeft mij en mijn gezin veel vreugde gegeven. Tel daarbij op dat ik werk aan een maatschappelijk doel met superleuke collega’s:  ik had dit jaren eerder moeten doen!

Domeinhoofd en plaatsvervangend directeur Maaike Breukels over werken bij de NEa

“Ik heb voordat ik bij de NEa kwam werken, bij verschillende kerndepartementen gewerkt. Dan ben je echt bezig met een politiek besluitvormingstraject. Ik wilde graag naar een uitvoeringsorganisatie, want dat leek me nuttig en leerzaam. En ik heb ontdekt dat het vooral heel leuk is om bij zo'n organisatie te werken. Je hebt de vrijheid om je eigen taken te bepalen en tegelijkertijd advies te geven. Ook zijn de lijnen met het bestuur hier kort. Bij de NEa zie je direct resultaat van je werk. Het is daarnaast een hele fijne club met hardwerkende en betrokken mensen. We kijken binnen de NEa echt naar capaciteiten van mensen en niet naar beperkingen. We zijn sterk in het benutten van ieder zijn kracht en kijken naar wat iemand leuk vindt om te doen en waar ze goed in zijn. We hebben hier alle soorten mensen in huis en zijn nu ook aan het kijken of het echt nodig is om bijvoorbeeld een HBO en WO diploma te hebben, want ook werkervaring telt mee. Als directie werken we hier hard aan door trainingen te volgen en minder in hokjes te denken. Dat maakt de NEa uniek. Iedereen is welkom."

Jan Dimmendaal

Adviseur Emissiehandel - Domein Emissiehandel 

Jan Dimmendaal

"Ik solliciteerde bij de NEa met het doel een nuttige maatschappelijk bijdrage te doen."

Kun je iets meer vertellen over jezelf privé en jouw achtergrond?
“Ik ben Jan Dimmendaal, 34 jaar en ik woon in de binnenstad van Gouda. Ik hou van wandelen en lees ik veel geschiedenisboeken. Verder speel ik veel games en heb ik een eigen YouTube-kanaal. In de weekenden ben ik regelmatig met vrienden in een museum te vinden, of op een speciaalbier-festival. Ik heb Chemische Technologie gestudeerd in Enschede en later in Utrecht. Deze studie was een mix van toegepaste scheikunde aan de ene kant en fabrieksontwerp aan de andere kant. Na de studie heb ik ruim zes jaar bij een ingenieursbureau gewerkt. In de eerste paar jaar werkten we vooral in de zogenaamde ‘upstream’ olie en gas, totdat het bedrijf werd overgenomen door een Tesla-achtige Amerikaanse waterstofgigant en we ineens midden in de energietransitie stonden. Maar de omschakeling naar een Amerikaanse beviel mij niet; onder de streep ging het altijd over de omzet en de aandelenkoers, en minder over de menselijke kant of over het milieu.”

Hoe ben je bij de NEa terechtgekomen?
Zoals zoveel in mijn generatie ben ik erg begaan met het klimaat. Toen ik in 2023 op zoek ging naar ander werk, was dat altijd met de voorwaarde dat het bijdroeg aan de energietransitie. In eerste instantie zocht ik vooral in de industrie, maar mijn ervaringen bij mijn vorige werknemer en gesprekken met oud-studiegenoten uit die industrie hebben me geleerd dat sturing, hulp en wetgeving vanuit de overheid essentieel is als het om milieu gaat. En toen kwam ik de NEa tegen. Ik had zelf nooit met het emissiehandelsysteem (ETS) te maken gehad, maar ik kende het wel, en wist dat het één van de grootste CO2-beprijzingssystemen ter wereld was. Veel concreter bijdragen aan de energietransitie kan eigenlijk niet. Dat motiveerde mij om toch te solliciteren, en alle ‘ambtenaren’-grappen van oud-studiegenoten maar voor lief te nemen.”

Wat houdt jouw functie in en wat maakt het bijzonder?
Ik ben adviseur emissiehandel. Mijn hoofdtaak is om de 350 bedrijven die deelnemen aan het emissiehandelsysteem (ETS) - dus min of meer de 350 grootste CO2-uitstoters van Nederland - achter de schermen te controleren. Concreet betekent dit, dat ik een beeld moet hebben van hoe hun installaties eruit zien, en van daaruit moet toetsen of de manier waarop zij hun CO2-emissies bijhouden klopt en logische getallen geeft. Aan het eind van het jaar moet een bedrijf per ton CO2 die zij uitstoten een emissierecht inleveren, en met bijna 70 miljoen ton uitstoot onder het ETS en een prijs van €50-70/recht kan het gaan om enorme bedragen. Daarnaast krijgen veel bedrijven gratis rechten, om te voorkomen dat bijvoorbeeld staal in Europa te duur wordt en mensen het van een veel minder efficiënte fabriek in China gaan kopen (dat noemen wij ‘carbon leakage’). Hier controleer ik ook of er niet teveel gratis rechten uitgedeeld worden.

Wat het bijzonder maakt is hoe nauw je betrokken bent bij zo’n groot systeem (het ETS dekt meer dan 40% van de totale Nederlandse CO2-uitstoot), en het overzicht dat je hebt. De NEa heeft een prachtige databank, en je zit hier in een unieke positie waarbij je heel veel te weten komt over wat de zware industrie in Nederland nou eigenlijk doet. In de meeste technische banen leer je héél veel over een héél specifiek onderwerp; hier bij de NEa moet je blik juist heel breed zijn. En je hebt soms direct invloed op wetgeving; het advies van de NEa wordt serieus genomen op het Ministerie, en leidt soms zelfs tot pers- en Kamervragen.”

Hoe is de bedrijfscultuur bij de NEa?
Het is een cliché, maar wel echt waar; het was een warm bad. Bij een uitvoeringsorganisatie van de overheid heb je toch een bepaald beeld, maar de NEa is juist heel gemengd en gedreven, en er werken veel jonge mensen. De sfeer is goed. Ik ben pas een paar maanden bezig en heb al heel wat borrels gehad. Leidinggevenden zitten gewoon naast werknemers op de flexplekken, zijn heel benaderbaar en betrokken, en open over waar ze mee bezig zijn via de wekelijkse terugkoppelingen. Binnen het domein emissiehandel en het team monitoring en toewijzing (M&T) zijn de lijnen met collega’s kort, en de sfeer bij het teamoverleg is altijd goed.”

Wat hoop jij te bereiken bij de NEa?
Eén project waar ik op dit moment aan werk is biomassa. Het gebruik van biomassa als een CO2-neutrale brandstof is controversieel en lastig te controleren, en ik hoop dat ik over een paar maanden een goed beeld heb bij hoe hier in het ETS mee omgegaan wordt, en of dat een goed systeem is dat helpt met CO2-reductie of niet. Het succes van het ETS heeft er ook voor gezorgd dat er heel veel ander werk op de NEa af komt, bijvoorbeeld de koolstofimportheffing (CBAM), en ETS2, het uitbreiden van het systeem naar kleinere uitstoters. Ik wil helpen met het blijven waken voor wat ik toch zie als één van onze kerntaken; het ‘klassieke’ ETS-systeem.”

Waarom vind jij dat iedereen zou moeten willen werken bij de NEa?
Ik heb het hierboven al deels genoemd; je werk is interessant en voelt belangrijk en waardevol, en de sfeer is goed. Daarnaast, omdat wij een zelfstandig bestuursorgaan zijn en dus relatief vrij om onze eigen gang te gaan, voelt de NEa als een kleine en platte organisatie. Je hebt dus de voordelen van werken voor het Rijk (bijvoorbeeld een goede CAO), maar niet de nadelen. Je krijgt snel veel verantwoordelijkheid en uitdaging, maar je krijgt ook de kans om het aan te geven als het teveel wordt, en dan wordt er ook naar je geluisterd. En niet onbelangrijk; ons kantoor is naast het Malieveld, op loopafstand van Den Haag Centraal op de 14e verdieping, met een prachtig uitzicht over de stad. Werken bij de een overheidsinstantie als de NEa ligt als ingenieur niet voor de hand, maar als je net als ik breed geïnteresseerd bent en minder gefocust op het grote geld, kan ik het iedereen aanraden.”

Portretfoto Vivian Koura

Domeinhoofd Vivian Koura over werken bij de NEa

"Werken bij de NEa is dynamisch, complex en maatschappelijk zeer relevant. Ik ga elke dag weer met plezier aan het werk, want mijn afdeling bestaat uit een fijne club enthousiaste en professionele mensen. Wij lachen veel met elkaar, daar krijg ik energie van. Mijn werkpakket is omvangrijk, maar ik ervaar dat nooit als belastend. Ik heb zowel in de uitvoering als in toezicht gewerkt en bij de NEa komen deze twee in mijn afdeling bij elkaar. Zo kunnen we snel schakelen en vooral ook leren van elkaar. Iets wat ik leuk vind is meedenken met beleid en dan vervolgens samen met het team puzzelen wat dit gaat betekenen voor ons. Ik heb als MT-lid ook de taak om de NEa brede groei te begeleiden, samen met mijn andere MT leden. Er komt veel op ons af nu en de komende jaren. Dat is positief, gelet op alle klimaatuitdagingen, maar ook belangrijk om dat te behouden wat de NEa zo’n super organisatie maakt om voor te werken."

Elise Janssen

Team UA Hernieuwbare Energie - adviseur en registeradministrateur

Elise

"Ik houd me met verschillende dingen bezig die mijn dagen lekker afwisselend en mijn functie veelzijdig maken"

Elise Janssen werkt in het team UA van het domein Hernieuwbare Energie. Met een achtergrond in bestuurskunde wist ze dat ze bij de overheid wilde werken. Maar ze wilde ook werken in een omgeving waar ze te maken had met duurzaamheid. Hier is ze in het dagelijks leven namelijk veel mee bezig.

Elise komt uit Limburg, maar woont al een aantal jaar in Rotterdam. “Toen ik na de middelbare school moest kiezen voor een opleiding, wilde ik heel graag weg uit Limburg. Ik keek daarom ook alleen naar universiteiten die verder dan een uur van thuis lagen en waarvoor ik wel op kamers zou moeten. Ik heb op school altijd interesse gehad in de vakken Nederlands, maatschappijleer en zat ik bij een debatclub, dus was de keuze voor bestuurskunde in Nijmegen (met lichte twijfel voor politicologie) makkelijk gemaakt.” Ze maakte daar haar bachelor af en nam een tussenjaar om stage te lopen en extra vakken te volgen voor de toelating van een masteropleiding.

Energietransitie
Het tweede semester ging Elise stagelopen bij de Gemeente Weert, waar ze (niet geheel toevallig) ook vandaan komt. “Ik kwam terecht bij het team energietransitie en vond dit uiteindelijk zo leuk dat ik daar 2 jaar ben blijven plakken. In eerste instantie hield ik me bezig met een aantal projecten als energiearmoede en het opzetten van een duurzaamheidscentrum, en later heb ik me volledig gericht op jongerenparticipatie in de duurzaamheid. Dat heb ik ongeveer een jaar lang met veel plezier gedaan.” Naast twee dagen werken voor de Gemeente deed ze ook de master Governance of Sustainability aan de LU in Den Haag. “Daarvoor verhuisde ik van Nijmegen naar Rotterdam. Ik besloot na een jaar over te stappen op de MSc Bestuurskunde in Rotterdam, met een specialisatie in governance en management van complexe systemen. Toen ik solliciteerde bij de NEa was ik nog bezig met het afronden van mijn scriptie! Inmiddels ben ik afgestudeerd en hou ik me naast werken bezig met lezen, avondjes uit (of op de bank) met vrienden en ga ik graag op bezoek bij mijn ouders in Weert om daar van de landelijke omgeving (en een stukje vlaai) te genieten.”

Vol enthousiasme naar de NEa
Omdat het dagelijks reizen van Rotterdam naar Weert niet meer vol te houden was, ging Elise op zoek naar een andere baan. “Omdat mijn achtergrond Bestuurskunde is, wist ik dat ik bij de overheid wilde werken, maar ik vond het ook belangrijk dat dit een functie was die te maken had met duurzaamheid. Dit is namelijk een onderwerp waar ik ook naast mijn werk veel mee bezig ben. Ik dacht dat ik met enige kennis van energietransitie leuk in het uitvoering en adviesteam van Hernieuwbare Energie terecht kon. Mijn ervaring bleek alleen totaal nutteloos, omdat de HE materie er toch erg ver vanaf ligt en een hoop complexer (wél handig: die master in complexe systemen). Ik herinner me van het eerste gesprek nog heel goed dat Anouk, Jaap en met name Joachim zó enthousiast waren over hun eigen werk, dat ik gelijk zin had om er zelf ook mee aan de slag te gaan. Er hing een gemoedelijke sfeer en dat trok me erg aan. Dat gevoel was ook wel nodig, want ik had inhoudelijk natuurlijk geen idee waar ik aan begon.”

Veelzijdige functie
In het team UA van Hernieuwbare Energie is Elise adviseur en registeradministrateur. “Ik houd me met een aantal verschillende dingen bezig, die mijn dagen lekker afwisselend en mijn functie veelzijdig maken. Elke week wisselt het hoeveel tijd ik bezig ben met elk onderwerp, maar ik houd me met name bezig met het functioneel beheer van het Register Energie voor Vervoer. Ik ben dan bijvoorbeeld bezig met AVS’en, registerontwikkeling en registerbeheer. Samen met Jwan ben ik verantwoordelijk voor het goedkeuren van rekeningaanvragen en -wijzigingen. Daarnaast verdiep ik me binnen vervoer in elektriciteit en beantwoord ik vragen die bedrijven over dit onderwerp hebben. Als laatst verdiep ik me in de Uniedatabank, een project dat niet zonder uitdagingen komt, vanwege de onduidelijkheid over de databank zelf en de vragen die bedrijven er tegelijkertijd over stellen. Dit jaar zal ik ook steeds meer bezig zijn met het onderwerp groen gas. Het vele contact met bedrijven in al de onderwerpen waar ik mee bezig ben, maakt dat geen dag hetzelfde is, omdat je snel moet kunnen schakelen. Ook zorgt het ervoor dat je een beter idee hebt van wat er speelt bij de bedrijven en kun je er met deze signalen voor zorgen dat wet- en regelgeving niet alleen werkt voor de Nederlandse overheid, maar ook voor de bedrijven die hier dagelijks mee moeten werken.”

Niet formeel
Het is natuurlijk altijd een gok als je bij een nieuwe organisatie begint, of de sfeer goed is en of je goed in het team past. Maar Elise is sinds dag een blij dat ze de stap naar de NEa heeft gezet. “Mijn collega’s van HE gaven me een warm welkom en iedereen stond open om allerlei vragen te beantwoorden. Dat gold niet alleen voor mijn buddy, maar ook de rest van het team (en daarbuiten). Voor ik bij de NEa kwam werken had ik het idee dat de Rijksoverheid heel formeel was, maar dat viel reuze mee toen ik eenmaal begon. De organisatie voelt namelijk helemaal niet zo hiërarchisch. Natuurlijk kan ik ook goed lachen met mijn collega’s tijdens een werkdag en we kunnen zo nu en dan goed genieten van een borreltje.”

Daarom werken bij de NEa!
Elise werkt nog niet zo lang bij de NEa en ziet nog wel wat de toekomst brengt. “Ik heb nog een hoop kennis te vergaren, zowel binnen mijn eigen domein als daarbuiten. Maar ik heb het gevoel dat de overgang naar taken met meer verantwoordelijkheid vanzelf groeit, zonder dat dit iets is waar ik bewust mee bezig ben. Met andere woorden, ik geniet op dit moment erg van mijn huidige taken en zie wel waar we over een jaar staan.” Elise raad iedereen aan de stap naar de NEa te nemen. En dit is waarom: “De redenen om de stap naar de NEa te zetten zijn eindeloos! Natuurlijk hebben we een ontzettend gezellig domein met fijne mensen die heel open zijn en rekening met elkaar houden. We durven kritisch te zijn naar elkaar, maar kunnen ook goed met elkaar lachen. Zelf vind ik het belangrijk dat we allemaal hard werken voor een duurzamere toekomst.”

Domeinhoofd S&O Bas Kiviet over werken bij de NEa

"Sinds mijn eerste dag hier voel ik me thuis en ben ik enorm blij met mijn rol als domeinhoofd en lid van het MT. Hoewel ik deze functie eerder bij diverse organisaties heb vervuld, maar wat ik bij de NEa vooral fijn vind is het gebrek aan 'gedoe'. Ik vind het heel erg leuk om aan dingen te bouwen, iets wat we bij de NEa echt aan het doen zijn. Het werk dat wij doen is dankbaar en we doen het samen. Samenwerken is hier dan ook het sleutelwoord. Daarnaast is de NEa een kleine organisatie en alles kan daardoor sneller gaan, want de lijnen zijn kort. Ook binnen het domein S&O werken we met een divers team, bestaande uit collega’s van alle leeftijden. Iedereen is betrokken. We stoppen er verder veel moeite in om regelmatig leuke activiteiten voor het team te organiseren. De Nea is een sociale organisatie met een mooi maatschappelijk doel. Wil je ook deel uitmaken van ons team? Bekijk dan zeker onze vacatures!

Busra Alpaslan

Procesontwerper Domein S&O

busra alpaslan

“Bij de NEa krijg je echt de kans om verschil te maken”

Busra woont samen met haar man en twee katten in Utrecht, is gek op sporten (hardlopen en paddelen), leest graag boeken en brengt veel tijd door met haar familie. Ze heeft een achtergrond in gezondheidswetenschappen en kwam zo’n twee jaar geleden bij de NEa terecht.

“Iets meer dan drie jaar geleden behaalde ik mijn masterdiploma in gezondheidseconomie. Ik koos voor deze specialisatie vanwege mijn interesse in statistiek en wiskunde, en het plezier dat ik haal uit het bouwen van modellen en het toepassen van deze vaardigheden op studies binnen de gezondheidszorg.” Ze kwam bij de NEa terecht nadat ze meer dan twee jaar in de consultancy in de zorgsector had gewerkt. “Ik werd aangetrokken tot de rol van procesontwerper bij NEa vanwege mijn ervaring met procesverbeteringen. Het idee om dit fulltime te doen bij een organisatie met een focus op duurzaamheid en milieu sprak me erg aan.”

Wat houdt jouw functie precies in?
“Mijn functie als procesontwerper omvat het documenteren van processen door ze te identificeren en processchema's te maken. Dit helpt collega's om de processen beter te begrijpen en te visualiseren. Ook ondersteun ik bij het in kaart brengen van nieuwe processen. Recentelijk ben ik ook de rol van waarnemend kwaliteitsmanager gaan vervullen, waarbij ik verantwoordelijk ben voor het ontwikkelen van ons kwaliteitssysteem en het aansturen van het auditteam.”

Hoe ben jij bij de NEa ontvangen?
Bij NEa ben ik warm ontvangen en de sfeer is erg gezellig. In het S&O domein, waar ik werk, heerst een prettige werksfeer waarin hard werken wordt afgewisseld met ontspannen koffie-momenten.”

Wat is jouw doel?
Mijn doel bij NEa is om een goed functionerend kwaliteitssysteem op te zetten en teams te ondersteunen bij het behalen van hun doelen. Ik zie de toekomst met veel enthousiasme tegemoet, waarin ik hoop bij te dragen aan de verdere groei en ontwikkeling van NEa.”

Waarom werken bij de NEa?
Ik geloof dat werken bij de NEa, en specifiek binnen het S&O domein, een geweldige ervaring is vanwege het enthousiaste team en de kans om echt een verschil te maken. Als relatief kleine organisatie in groei, krijg je de mogelijkheid om actief mee te denken en bij te dragen aan de toekomst van de organisatie.”


 

Jong NEa

Vereniging Jong NEa

Jong NEa is de vereniging voor jonge medewerkers van de NEa (t/m 35 jaar). Wij bestaan momenteel uit ongeveer 50 leden, en we groeien nog iedere maand. Jong NEa organiseert verschillende informele en verdiepende activiteiten, zoals gezellige uitjes, lunchlezingen, sportactiviteiten, netwerkevenementen specifiek gericht op jonge professionals binnen de NEa en natuurlijk onze tweemaandelijkse borrels! Zo hebben wij afgelopen jaar het Haags Historisch Museum bezocht, een bezoek gebracht aan de Eerste Kamer, een spelletjesmiddag gehouden en geborreld tussen alle andere ambtenaren op het Plein. Bovendien biedt Jong NEa een platform voor jonge medewerkers om hun stem te laten horen, ideeën te delen en bij te dragen aan het vormgeven van de toekomst van de NEa als organisatie. Dit draagt bij aan een inclusieve en dynamische werkomgeving waarin alle medewerkers zich gewaardeerd en gehoord voelen!