In 2019 is het NEa positioneringsplan 2016-2020 herijkt. Door het klimaatakkoord onstond er veel meer belangstelling voor het werk van de NEa. De NEa wil haar positie als autoriteit op het gebied van toezicht, uitvoering en handhaving van klimaatinstrumenten verstevigen en de kennis en ervaring die het heeft beter ontsluiten ten behoeve van nieuw klimaatbeleid.

Dit is onder andere gedaan door het intensiveren van netwerkgesprekken. Aangevuld met nieuwsberichten over mijlpalen of een reactie op een actualiteit werd de naamsbekendheid van de NEa bevestigd en vergroot bij brancheorganisaties, collega toezichthouders, ngo’s en de media.

Ook hebben deze activiteiten geresulteerd in bijna een verdubbeling van bezoekersaantallen op de website en volgers op social media en een grote toename van persvragen (van gemiddeld 6 persvragen in 2018 naar 30 publicaties in 2019).

Krantenkoppen uit 2019
De NEa bevond zich midden in de actualiteit. Naast het zelf versturen van persberichten weten journalisten steeds meer de weg naar de NEa te vinden. De vragen zijn gericht op de deskundigheid over emissiehandel en biobrandstoffen.

Organisatie van bijeenkomsten

Op verschillende momenten in het jaar organiseert de NEa bijeenkomsten om deelnemende bedrijven te informeren over bepaalde thema’s, wijzigingen in de systematiek of nieuwe wet- en regelgeving. Ook vinden er bijeenkomsten plaats, die gericht zijn om het netwerk met elkaar in contact te brengen en relaties uit te bouwen.
Daarnaast worden bestuurs- of MT leden gevraagd om als spreker of moderator op te treden op klimaat gerelateerde congressen.

Netwerkbijeenkomst EV 2019
Geslaagde netwerkbijeenkomst Energie voor Vervoer.

De NEa netwerkbijeenkomst vond plaats in het najaar en stond deze editie in het teken van Energie voor Vervoer; deelnemers, stakeholders en brancheorganisaties gingen met elkaar in debat over hoe het vertrouwen in de systematiek behouden kan worden en hoe je samen de vervoersector versneld kan laten vergroenen.

Voor wat kleiner gezelschappen organiseerde de NEa specifieke kennissessies over de toepassing van de marktstabiliteitsreserve (MSR) en de EU-markt voor emissierechten.

Volg ons

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, ontwikkelingen en rapportages op het gebied van hernieuwbare energie voor vervoer, emissiehandel of vaste biomassa? Volg de NEa dan via LinkedIn, Twitter of meld je aan voor de nieuwsbrief Energie voor Vervoer of Emissiehandel!

Sinds 2019 heeft de NEa ook haar eigen organisatiepagina op Werken voor Nederland, hier vind je actuele vacatures.

Bas Kroon, senior adviseur emissiehandel;
“De NEa is voor mij de ideale werkplek. Ik kan een bijdrage leveren aan een betere wereld, werk met gedreven collega’s samen, heb veel eigen verantwoordelijkheden en door alle nationale en internationale ontwikkelingen op het gebied van klimaat zijn er altijd nieuwe onderwerpen en projecten waarmee ik aan de slag kan en mezelf verder kan ontwikkelen.”