2024 was de start van veel nieuwe taken, waaronder ETS-2 (het nieuwe emissiehandelsysteem voor de gebouwde omgeving, het wegvervoer en een aantal andere sectoren). Dit vroeg veel van de organisatie, maar uiteraard ook van de medewerkers. Hoe hebben medewerkers de implementatie van de nieuwe taak ervaren en hoe ging dit precies in zijn werk? Teammanager Dennis Tillemans vertelt hierover.

ETS-2
Dennis Tillemans is sinds begin dit jaar teammanager van het ETS-2 team, waar hij vorig jaar al bij betrokken was als senior adviseur. Toen hij startte bij de NEa was ETS-2 een compleet nieuwe regeling. Dennis stond met zijn voeten in de klei als het gaat om de implementatie van deze nieuwe taak voor de NEa.
Wat is precies jouw functie en wat houdt deze in?
"Sinds begin dit jaar ben ik teammanager en projectleider van het ETS-2 team. Dit is een nieuw team dat verantwoordelijk is voor de implementatie van en het toezicht op het nieuwe emissiehandel systeem voor de gebouwde omgeving, het wegvervoer en een aantal andere sectoren. Hier houd ik me fulltime mee bezig, naast NEa brede taken voor teammanagers. Denk aan zaken als organisatieontwikkeling en het trekken van een deelproject uit het Horizon bedrijfsplan. Als teammanager heb je een helikopterview en een coördinerende rol bij verschillende taken. Eigenlijk ben je overal wel bij betrokken. Zo ben ik voorzitter van ons teamoverleg, denk ik mee over de te bereiken doelen en bewaak ik de voortgang. Als er zaken stroef lopen dan probeer ik de teamleden te ondersteunen door bij te springen of te prioriteren. Daarnaast vertegenwoordig ik het team in verschillende interne en externe overleggen. Ik zit namens het team in het MT-emissiehandel, schakel met onze opdrachtgevers op het ministerie en stem zaken af met andere lidstaten op Europees niveau. Geen dag is hetzelfde en die afwisseling vind ik erg leuk."
Hoe was het om deze nieuwe taak op te zetten?
"Toen ik begin 2024 startte bij de NEa als senior adviseur / projectleider ETS-2, was ik de eerste medewerker die zich fulltime op dit project ging storten. In het begin was het erg pionieren en zoeken naar wat er gedaan moest worden. Het beleidskader stond nog niet stil, waardoor we het project continue moesten bijsturen. Enerzijds waren we bezig met het opbouwen van kennis en inrichten van interne processen en tegelijkertijd moesten we voor voorlichting zorgen richting de bedrijven en het ministerie adviseren over de uitvoerbaarheid van ETS-2. Vooral met dit laatste ben ik veel tijd kwijt geweest."
Waren er nieuwe vaardigheden nodig om deze taak goed uit te voeren?
"Niet zo zeer een vaardigheid, maar voor het ETS-2 hebben we te maken met enerzijds enorm grote multinationals en anderzijds met heel kleine brandstofleveranciers met een paar werknemers. We merken in ons contact met deze bedrijven dat er een hele andere kennisbehoefte is bij deze bedrijven. De kunst is dus om je daar als toezichthouder en uitvoerder continue op in te stellen."
Wat vind jij bijzonder aan jouw werk?
"Ik vind het erg tof dat ik mag werken aan de uitvoering van een geheel nieuwe taak en ook aan het bouwen van een nieuw team. In mijn vorige baan (Ministerie van Financiën) heb ik veel aan crisis dossiers gewerkt, waardoor er vaak (politiek gedreven) brandjes geblust moesten worden. Bij de NEa heb je meer tijd om echt inhoudelijk bezig te zijn en zaken neer te zetten. Wat ik bijzonder vind, is de gedrevenheid en inhoudelijke deskundigheid waarmee iedereen hier bij de NEa werkt. Iedereen is gemotiveerd om de klimaatdoelstelling te behalen, en tegelijkertijd zetten we ons in om dit voor de bedrijven onder ons toezicht zo makkelijk mogelijk te maken in de uitvoering."
Welke specifieke kenmerken van de NEa maken het mogelijk om een nieuwe taak gemakkelijker te implementeren?
"De NEa is een kleine wendbare organisatie en de lijntjes zijn kort. Dat vind ik heel fijn, want je kunt zonder veel bureaucratie of overbodige afstemming de benodigde stappen maken als team."