
In 2024 zette de NEa grote stappen in haar ontwikkeling als uitvoeringsorganisatie en toezichthouder binnen het nationale en Europese klimaatbeleid. Waar 2023 in het teken stond van voorbereiding op nieuwe taken, was 2024 het jaar van concrete uitvoering. Ondanks een – ogenschijnlijk – verminderde politieke aandacht voor klimaatbeleid, namen de omvang en complexiteit van het takenpakket van de NEa fors toe. Dit was een direct gevolg van nieuw beleid dat al jaren geleden in gang werd gezet met de Europese Green Deal.
Nieuwe verantwoordelijkheden, zoals de grensheffing op geïmporteerde koolstof (CBAM), de uitbreiding van het Europese emissiehandelssysteem naar de gebouwde omgeving, warmte en kleine industrie (ETS2), de bijmengverplichtingen voor de zeevaart en luchtvaart, en het toezicht op het Nationale Duurzaamheidskader Biogrondstoffen, gingen in 2024 van start. Het bleef daarmee echter niet alleen bij uitvoering. De NEa speelde ook een actieve adviserende rol bij de totstandkoming van nieuw beleid, onder meer op het gebied van groen gas, waterstof, gerecycled plastic en de Methaanverordening.
Deze ontwikkelingen leidden tot een aanzienlijke toename in werkdruk en complexiteit. Toch bleef de NEa wendbaar en koersvast. De resultaten van het gevoerde marktbeleid zijn zichtbaar: hoewel de spectaculaire daling van de CO₂-uitstoot in Nederland lijkt te stabiliseren, is er binnen de transportsector een bijna 50% stijging te zien van het aandeel hernieuwbare energie.
Ook als strategisch beleidsadviseur groeide de NEa in 2024 verder. Er werd niet alleen een recordaantal uitvoeringstoetsen opgeleverd, maar belangrijker nog: daarmee werd vanuit de praktijk daadwerkelijk invloed uitgeoefend op de vormgeving van nieuw beleid. Zo leverde de NEa beleidsmatige inbreng die leidde tot aanpassing van Europese regelgeving, onder andere op het terrein van CBAM. We blijven het belang benadrukken van uitvoerbare regels die daadwerkelijk bijdragen aan de klimaatdoelen, en blijven leren als organisatie, met scherp oog voor het maatschappelijk doel van wet- en regelgeving.
Intern werkte de NEa verder aan professionalisering: aan datakwaliteit, werkprocessen en de ontwikkeling van een nieuwe missie en visie. De medewerkers bleven, ondanks de groei, gedreven en betrokken, wat de organisatie mede zo krachtig maakt. Het bestuur kijkt daarom ook met grote trots terug op de inzet, deskundigheid en betrokkenheid van alle medewerkers in 2024. Hun passie, doorzettingsvermogen en professionaliteit vormen de basis onder het succes van de NEa. Dankzij hen bouwen we met vertrouwen verder aan een duurzame toekomst.