Binnen het domein Hernieuwbare Energie zijn ze sinds 2024 bezig met de voorbereidingen voor meerdere nieuwe taken en zijn er ook nieuwe taken geïmplementeerd. We spreken hierover met Anouk Looijestein, Adviseur Hernieuwbare Energie. 

Anouk
Anouk Looijestijn, adviseur Hernieuwbare Energie

Nieuwe taken binnen Hernieuwbare Energie

Wat is precies jouw functie bij de NEa en welke nieuwe taken zijn erbij gekomen binnen HE?
"Mijn functie is adviseur hernieuwbare energie. Ons team geeft uitvoering aan de brandstof transitie verplichting door ontwikkeling en beheer van het Register Energie Vervoer (REV), voorlichting en compliance assistance voor bedrijven en beleidsadvies over de (uitvoeringsaspecten van) systematiek aan het Ministerie. Daarnaast adviseren we zowel KGG als IenW bij trajecten waarin nieuw beleid wordt gemaakt waar de NEa de toekomstige uitvoerder van zou kunnen zijn. Zo ben ik vanuit de NEa aangehaakt bij de totstandkoming van de jaarverplichting Hernieuwbare Waterstof in de industrie, die momenteel in ontwikkeling is. Afgelopen jaar ben ik ook betrokken geweest bij de implementatie binnen HE van de ReFuelEU Aviation verordening. Dat is een nieuwe taak voor de controle op Europese doelen voor SAF-levering door luchtvaartbrandstofleveranciers." 

Wat maakt jouw functie uniek? 
"Meedenken met beleid in een vroeg stadium van een wetgevingstraject is anders van aard dan al ingevoerde wetgeving uitvoeren of hier toezicht op houden. In onze adviserende rol is het belangrijk om snel te kunnen schakelen en consequenties van beslissingen te doorzien en te kunnen beoordelen of voorstellen uitvoerbaar, handhaafbaar en fraudebestendig zijn. Uiteindelijk komen er allerlei belangen bij elkaar van verschillende (politieke) stakeholders en moet er dus breder gekeken worden dan alleen de uitvoering." 

Zijn er bepaalde aspecten van je werk die je als bijzonder beschouwd, en waarom?
"Het is bijzonder om de schakel te kunnen zijn tussen beleid en uitvoering. De ervaring die we bij de NEa hebben vanuit de uitvoering van regelgeving is waardevol om mee te kunnen geven in een wetgevingstraject. Vaak wordt de regelgeving er beter van. Mijn werk is bijzonder omdat het zo gevarieerd is, van concrete vragen van bedrijven beantwoorden over wat er toegestaan is binnen de al bestaande systematiek tot meedenken over wat over een aantal jaar goede stimulans tot verduurzaming zou geven. Geen dag is hetzelfde." 

Hoe was het om met de nieuwe taak (taken) aan de slag te gaan en wat komt er allemaal bij kijken?
"Voor de implementatie van ReFuelEU Aviation binnen HE is een projectgroep opgezet met onder andere een adviseur, jurist en inspecteur. Verschillende aspecten zijn daarin via deelprojecten aan de orde gekomen, zoals de doelgroepbepaling, opstellen/aanpassen van interne processen, inhoudelijke uitzoekpunten uit de verordening en het vormgeven van een toezicht en handhavingsstrategie. Lastig bij dit project was dat veel inhoudelijke punten in Europees verband nog niet helemaal duidelijk waren. Hoe een nieuwe taak het beste geïmplementeerd kan worden, is maatwerk en verschilt erg per type taak. In dit geval ging het om een Europese verordening en is onze taak vooral gericht op toezichthouden op een kleine doelgroep, dat is voor een NEa taak relatief beperkt. Het implementeren van een hele nieuwe taak met nieuw register en een grotere doelgroep, zoals straks mogelijk de Groen Gas Bijmengverplichting, zal meer tijd en aandacht vergen. Het is belangrijk om van tevoren een goed implementatieplan te maken en met elkaar duidelijk te hebben wat de implementatie binnen de NEa zal omhelzen en waar risico’s liggen." 

Welke nieuwe vaardigheden of kennis vereiste deze nieuwe taak, en hoe pas je je daaraan aan
"
Zoveel mogelijk inlezen en daarnaast onderzoeken of er binnen de NEa of andere instanties meer kennis van de taak aanwezig is waar gebruik van kan worden gemaakt." 

Hoe goed kunnen de nieuwe taken die je hebt, gecombineerd worden met je andere verantwoordelijkheden? 
"Meer taken tegelijkertijd zorgt ervoor dat er meer geschakeld moet worden en dat prioriteiten continu moeten worden (bij)gesteld. Dat is onderdeel van het werk als adviseur. Het voordeel van het combineren van taken binnen de NEa en/of een team is dat ervaring met de ene taak kan doorwerken in de ander en dat dwarsverbanden tussen taken makkelijker gelegd kunnen worden."