Groei is bij de NEa al jaren een belangrijk thema. De organisatie is voortdurend in ontwikkeling door de vele nieuwe taken die zij op zich neemt. Dit zorgt voor een snelle groei, die voor een groot deel wordt gefaciliteerd door het domein Service & Organisatie. Bas Kiviet, domeinhoofd, vertelt: “Het afgelopen jaar was met recht het meest uitdagende jaar tot nu toe. De organisatie is met meer dan 50% gegroeid. In totaal zijn er circa 50 nieuwe medewerkers bijgekomen. Dat vraagt om aanzienlijke aanpassingen binnen de organisatie: van het onboarden en inwerken van nieuwe collega’s tot het zorgen voor voldoende werkplekken. Dat is een tijdrovend proces, waardoor er minder ruimte overblijft voor andere belangrijke zaken, zoals professionalisering en persoonlijke ontwikkeling. Toch is dat in 2024 ook gelukt.”

Bas Kiviet
Domeinhoofd Bas Kiviet

Het jaar 2024 markeerde tevens de uitrol van het organisatiekompas, een plan dat in 2023 werd opgesteld om de groei van de NEa te begeleiden. “We hebben er pragmatisch voor gekozen om de bestaande indeling van de organisatie in drie domeinen te behouden, en binnen die structuur het aantal teammanagers uit te breiden van vier naar tien. Dit besluit stelde de NEa in staat om snel en efficiënt te reageren op de groei, zonder een lang, bureaucratisch reorganisatietraject. Er is bewust niet gekozen voor een volledige herinrichting van de organisatie. In plaats daarvan zijn pragmatische oplossingen toegepast. Dat hield het proces beheersbaar, het tempo erin, en tot dusver zijn we zeer tevreden met het resultaat,” aldus Bas.

Ontwikkeling binnen de teams

Het domein S&O bestaat uit diverse teams die in 2024 zijn versterkt en flink zijn uitgebreid. “Bij het grootste team, Voorlichting & Registerbeheer, zie je een enorme professionaliseringsslag. De medewerkers van dit team staan in direct contact met bedrijven. Ze beantwoorden praktische vragen over de regelgeving waaraan bedrijven moeten voldoen, en geleiden complexere vragen door naar de juiste inhoudelijke expert binnen de organisatie. Nu het aantal taken en doelgroepen toeneemt, wordt dit werk steeds complexer. We hebben dit jaar met de Helpdesk ook echt een recordaantal vragen moeten beantwoorden.” Bas is trots op de stappen die hierbij zijn gezet en op de samenwerking met de andere domeinen.

Het team Communicatie is na een lange periode van onderbezetting weer op volle sterkte. “De interne en externe communicatietaken zijn succesvol opgepakt. De nadruk lag dit jaar op de professionalisering hiervan. Dit resulteerde onder andere in de ontwikkeling van een nieuw intranet: een sociaal en professioneel platform dat medewerkers en directie met elkaar verbindt. Ook zijn we gestart met het herstructureren van de website. Hoogtepunten waren verder onder andere het bezoek van de nieuwe Minister van Klimaat en Groene Groei, de vele webinars om de bedrijven op weg te helpen met hun verplichtingen en uiteraard onze jaarlijkse netwerkbijeenkomst.”
Ook het Infoteam is in 2024 fors gegroeid. “Daar hebben we sterk ingezet op professionalisering, met veel aandacht voor informatiebeveiliging, integriteit en compliance.” Het team Planning & Control heeft stappen gezet op het gebied van de planning- en controlcyclus, het interne inkoopproces en kwaliteitsmanagement. “We wilden ons interne inkoopproces verbeteren, en dat is nu beter gestructureerd.” 

Een grote stap in 2024 was de oprichting van een eigen HR-afdeling. “We zijn redelijk uniek: een toezichthouder met een zelfstandig bestuur, onafhankelijker dan de gemiddelde toezichthouder in Nederland. Tegelijkertijd zijn we als kleine rijksorganisatie nauw verbonden met het kerndepartement en de politiek. Voorheen maakten we gebruik van de HR-afdeling van het ministerie van EZK, maar met onze groei is het noodzakelijk geworden om een eigen HR-afdeling op te zetten. Dat is in 2024 gerealiseerd.” Het domein is hard gegroeid, maar professionalisering heeft gelukkig niet volledig stilgelegen.

De organisatie is met meer dan 50% gegroeid.

Uitdagingen, cultuur en werkplezier

Dat klinkt allemaal positief, maar groei brengt ook uitdagingen met zich mee. Bas: “Het doel tijdens dit hele proces was altijd om het menselijke aspect niet uit het oog te verliezen, ook niet tijdens een periode van snelle verandering. De directeur kent nog steeds iedereen bij naam, en alle deuren staan open.” Maar bij snelle expansie verloopt niet alles vlekkeloos. “Het ziekteverzuim is bijvoorbeeld hoger dan gewenst. Door de snelle groei blijft er minder tijd over voor het reguliere werk en de eigen ontwikkeling. Ook is er minder ruimte om goed op te letten en tijdig bij te sturen. Iedereen heeft zijn of haar taken opgepakt, maar soms was het wellicht te veel.” Daarnaast kampt de organisatie met huisvestingsproblemen door beperkte ruimte en hoge werkdruk op kantoor. “Volgend jaar verhuizen we eindelijk. Tot nu toe zagen we steeds meer mensen thuiswerken, gewoonweg omdat het te druk was en er onvoldoende werkplekken waren. Gelukkig komt daar binnenkort verandering in.” Toch blijft de sfeer binnen de organisatie overwegend positief. “Ik ga iedere dag met plezier naar mijn werk, en dat geluid hoor ik ook van mijn collega’s.” Het werkplezier komt mede voort uit de mogelijkheid om voortdurend te leren en bij te dragen aan de ontwikkeling van de organisatie, ondanks de drukte van de dagelijkse én nieuwe taken. De cultuur binnen de NEa speelt daarbij een belangrijke rol. “De organisatie staat bekend om haar open communicatie en het stimuleren van persoonlijke en professionele groei. Er is veel ruimte voor verandering en ontwikkeling, wat het werk afwisselend en dynamisch maakt.”

Het werkplezier komt mede voort uit de mogelijkheid om voortdurend te leren en bij te dragen aan de ontwikkeling van de organisatie.

Vooruitblik: zelfstandigheid en verdere professionalisering

De Rijksoverheid zal de komende jaren fors bezuinigen. Om de aan de NEa toevertrouwde taken goed te blijven uitvoeren, zal de organisatie ook in 2025 blijven groeien. Tegelijkertijd zoeken we actief naar manieren om de efficiëntie binnen de organisatie verder te vergroten, zodat we ook een bijdrage kunnen leveren aan de Rijksbrede taakstellingen. In de komende jaren zal de NEa verdere stappen zetten richting zelfstandigheid op het gebied van informatiehuishouding en financiële administratie. Deze veranderingen vragen om extra personeel en middelen, en zullen ongetwijfeld nieuwe uitdagingen met zich meebrengen. Ook gaan we intern verhuizen, want er zijn meer werkplekken nodig. “We kijken met vertrouwen naar de toekomst, waarin groei, cultuur en samenwerking met strategische partners de belangrijkste pijlers van de organisatie blijven.”